Uroloog Paul Kil zet zich in voor minder nierfalen in Suriname

19 februari 2018

Relatief veel inwoners van Suriname hebben last van nierfalen, onder meer door te zout eten en te weinig drinken. De stichting DutchStone wil via een voorlichtingscampagne de Surinamers bewust maken van het probleem en handvatten aanreiken om gezonder te leven.

Uroloog dr. Paul KilPaul Kil, uroloog in het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis), is voorzitter van de stichting. Hij verwacht circa 20.000 euro nodig te hebben voor de campagne ‘Leer je nier kennen’ die dit voorjaar moet starten. “Door de extra aandacht moet vroegtijdige opsporing van nierschade worden gestimuleerd. Hoe? Door het inzetten van vragenlijsten en urine- en bloedtests, en het vaststellen van hoge bloeddruk en diabetes.”

Laserapparaat

De aandacht van de stichting DutchStone was tot voor kort vooral gericht op de behandeling van nierstenen, die een risicofactor vormen voor nierschade. Zo werd medio september 2017 een laserapparaat voor de vergruizing van nierstenen geschonken aan het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

“Gelijktijdig zijn de artsen en de OK-medewerkers opgeleid om goed met dit effectieve apparaat te kunnen werken”, voegt dr. Kil toe. De uroloog kreeg eind vorig jaar voor zijn jarenlange verdiensten op het gebied van nierfalen de Ere-orde van de Gele Ster, een hoge Surinaamse orde van verdienste.

Voorlichting en preventie

Paul Kil: “We verleggen nu met onze stichting de focus naar voorlichting en preventie. We hebben ons tot doel gesteld de levenswijze te beïnvloeden, zodat uiteindelijk minder Surinamers last krijgen van nierfalen. In Suriname zijn verhoudingsgewijs veel mensen afhankelijk van dialyse. Voor het opzetten van de campagne is samenwerking gezocht met de stichting UroSur en de firma SkinGlanz.”

Donaties voor de stichting DutchStone zijn welkom op rekeningnummer NL51RABO0168949954.