CombiDiagnost primeur voor Nederland

5 februari 2018

De afdeling Radiologie heeft op locatie Elisabeth van het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg een nieuwe hightech kamer in gebruik genomen: de CombiDiagnost. In deze ruimte wordt algemene doorlichting gecombineerd met het maken van conventionele röntgenfoto’s. Bovendien wordt met een mix van geluid, kleur en beeld een rustige omgeving gecreëerd, die de patiënt afleiding biedt.

De ‘oude’ doorlichtkamer werd hooguit enkele dagdelen per week gebruikt, omdat specialisten steeds vaker voor een MRI, CT of echo kiezen. Sluiten was echter geen optie, volgens coördinerend teamleider Rob van Boxtel. “Omdat doorlichting nog steeds wordt toegepast, bijvoorbeeld om slikactiviteiten van de slokdarm in beeld te brengen. Of het inbrengen van katheters.”

Patiënten kiezen kleur CombiDiagnost kamer

Patiënten kunnen zelf de kleur van de kamerverlichting kiezen.

Doorlichten

Bij een doorlichtonderzoek worden bewegende organen met behulp van contrastvloeistof op het beeldscherm zichtbaar gemaakt. De techniek wordt onder meer toegepast bij slokdarm- en vruchtbaarheidsonderzoeken. “We hebben met Philips gezocht naar mogelijkheden om doorlichtonderzoeken en ‘gewone’ röntgenfoto’s te kunnen combineren. Dat is met de CombiDiagnost gelukt”, vertelt Dirk van der Lugt, hoofd van de afdeling Radiologie.

“Met het nieuwe apparaat wordt de onderzoekskamer weer optimaal benut. We gaan efficiënter om met de radiologische capaciteit en de inzet van zorgverleners. Met als positief gevolg betere continuïteit en gunstige kosteneffectiviteit.”

Radiologisch onderzoek patiënt CombiDiagnost

In de CombiDiagnost wordt algemene doorlichting gecombineerd met het maken van röntgenfoto’s.

Afleiding tijdens onderzoek

De CombiDiagnost kamer is uitgerust met de sfeerinstallatie ‘Ambient Experience’ van Philips. De patiënt kan daardoor zelf de sfeer en kleur van de kamerverlichting kiezen. Bovendien kan via een touchscreen een video of animatie worden geselecteerd die groot op de muur wordt geprojecteerd. Dit zorgt in combinatie met het bijpassende geluid voor aangename afleiding. Het bedieningsscherm hangt laag, zodat kinderen zelf hun keuze kunnen maken.

Teamleider Inge van Bijsterveldt: “Kinderen vergeten zodra ze mogen ‘spelen’ met het scherm waarom ze hier zijn. Het maakt het onderzoek voor hen veel prettiger. Soms horen we ze in kleedruimte al enthousiast vragen of ze weer in deze ‘gave’ kamer mogen komen. Ook volwassenen vinden de afleiding heel prettig, zeker als ze 20 tot 45 minuten op de onderzoekstafel stil moeten liggen.”

Zelf sfeer en kleur kiezen

Via een touchscreen wordt een video of animatie geselecteerd.

Samenwerking met Philips

“Deze CombiDiagnost kamer is de eerste van leverancier Philips in Nederland,” vertelt Van Boxtel. “Het ETZ is daarom referentieziekenhuis: collega’s uit binnen- en buitenland komen naar Tilburg om de kamer te bekijken.”