Traumacentrum ETZ schaalt op voor stormslachtoffers

18 januari 2018

Het was een drukke dag op de Spoedeisende Hulp (SEH) van ETZ Elisabeth, hét traumacentrum voor Brabant. Daar werd donderdagmiddag met man en macht gewerkt om stormslachtoffers op te vangen en te behandelen.

Om elf uur vanochtend werd besloten het Ziekenhuis Rampen Opvang Plan (ZiROP) in werking te stellen, omdat in korte tijd een groot aantal patiënten werd verwacht. “In een kleine twee uur tijd kregen we, naast de ‘gewone’ patiënten, zo’n 25 mensen die gewond waren door de gevolgen van de storm. Daar zaten ook zwaargewonde patiënten bij. Daarom heeft het ZiROP-crisisteam de opvang gecoördineerd. Dit zijn bijzondere situaties waar we regelmatig voor oefenen, en het was goed om te zien hoe geolied alles liep”, vertelt zorgmanager Robert Janssen.

Begrip

Dat vindt ook traumachirurg Koen Lansink: “Toen duidelijk werd dat het erg druk ging worden, hebben we opgeschaald en zo’n twintig extra verpleegkundigen en artsen opgeroepen, naast SEH-artsen en chirurgen ook onder meer anesthesisten, intensivisten, orthopeden en neurologen. Dat is een verdubbeling van de normale bezetting. Daardoor is alles heel soepel verlopen, en hebben de overige patiënten en andere afdelingen hier nauwelijks hinder van ondervonden. Natuurlijk is de wachttijd bij ons in de wachtkamer wel wat opgelopen, maar mensen hadden daar veel begrip voor. Zij zagen natuurlijk ook dat er extreme omstandigheden waren.”

Goede zorg

Lansink is erg te spreken over het verloop van de dag, laat hij weten. “We hebben onder grote druk iedereen goede medische zorg verleend, en daar ben ik zeker trots op. En ook op alle collega’s die vandaag keihard hebben gewerkt, ook op de SEH van locatie ETZ TweeSteden. We realiseren ons vaak niet dat op zo’n moment iedereen die we bellen alles uit de handen moet laten vallen en naar het ziekenhuis moet komen. En dat doet iedereen dan, waarna we aan de slag gaan voor onze patiënten. Dat vind ik geweldig om te ervaren.”

In dit gedeelte bevindt zich een video. Die is niet zichtbaar omdat de cookies (nog) niet zijn geaccepteerd. Bekijk ons cookiebeleid.

Video op Omroep Tilburg

Omroep Tilburg kwam donderdag 18 januari 2018 langs en liep mee op de Spoedeisende Hulp. SEH-arts Harm van de Pas legt uit wat voor patiënten opgevangen en behandeld werden.