Hyacintenactie voor jonge mensen met kanker

5 januari 2018

In Nederland krijgen jaarlijks circa 2.700 patiënten tussen de 18 en 35 jaar de diagnose kanker. Het Nationaal AYA Platform houdt vrijdag 12 januari 2018 een HAYAcintenactie om mensen hier bewust van te maken. De stichting verkoopt dan bosjes hyacinten in het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis). 

De bloemen zijn van 09.30 tot 16.00 uur te koop in zowel de hoofdgang van ETZ Elisabeth (Hilvarenbeekseweg 60) als de entree van ETZ TweeSteden (Dr. Deelenlaan 5) in Tilburg. Een bosje hyacinten kost 4 euro. De opbrengst gaat volledig naar betere zorg en wetenschappelijk onderzoek.

De HAYAcintenactie in 2017 in het ETZ was een groot succes. In totaal waren zo'n 600 bossen verkocht en daarmee werd 2.400 euro ingezameld. 

Hyacintenverkoop in ETZ

AYA

AYA staat voor Adolescent & Young Adult; jongvolwassenen met kanker in de leeftijd van 18 tot 35 jaar. AYA’s met kanker hebben specifieke problemen en vragen, zoals over opleiding, werk, emoties en aangaan van relaties. De stichting heeft een AYA4 community opgezet zodat lotgenoten over deze onderwerpen kunnen praten en hun verhaal kwijt kunnen.

Het AYA Platform wil meer bekendheid en herkenning, betere informatievoorziening, mensgerichte zorg en toegesneden wetenschappelijk onderzoek voor mensen met kanker in deze leeftijdscategorie. Zie voor meer informatie: www.aya4net.nl.

Recordopbrengst in 2018

De hyacintenactie in het ETZ was een groot succes. In Tilburg is in totaal bijna 2.100 euro opgehaald. Landelijk is er zelfs een record gebroken. Ruim 25.000 euro werd opgehaald voor betere zorg aan jongvolwassenen met kanker.

Ria van Gool, verpleegkundig consulent van het Oncologisch Dagcentrum in het ETZ, is blij met het opgehaalde bedrag. Ria: "We hebben tijdens de verkoop veel leuke reacties gehad en op locatie Elisabeth waren de hyacinten al om 14.30 uur uitverkocht."

Ook Omroep Tilburg kwam langs en maakte daarbij een reportage.