Handgemaakte schalen van Atelier PaspARToe in ETZ Waalwijk

30 oktober 2017

In de bezoekershal van locatie ETZ Waalwijk zijn sinds vorige week zes schalen te bewonderen, vervaardigd door cliënten van stichting Prisma. De schalen zijn gemaakt bij Atelier PaspARToe in Waalwijk, een creatief en ambachtelijk werkcentrum voor mensen met een beperking. De schalen zijn op 27 oktober feestelijk geplaatst.

De zes platte, ovalen schalen zijn speciaal voor het ziekenhuis in Waalwijk gemaakt. Bij het ontwerp is rekening gehouden met de kleuren van het interieur in de ruimte. Cliënte Petra mocht haar eigen schaal plaatsen. “Het is hard werken: kleien, schuren en glazuren. Ik vond het leuk om een opdracht te krijgen”, zegt ze trots. De schalen zijn geplaatst op tafels bij de balie bij hoofdingang van het ziekenhuis.

Trotse cliënten van stichting Prisma
Cliënten van stichting Prisma tonen enkele schalen die in ETZ Waalwijk te bewonderen zijn.

Met de hand

De schalen zijn volledig met de hand vervaardigd. Dat is een arbeidsintensief proces, vertelt Claudia Bouwens, begeleidster bij PaspARToe. “Ze worden gekleid, geschuurd en gebakken in de oven. Na het aanbrengen van de glazuurlaag worden ze opnieuw gebakken. Het kan wel een maand duren voordat een schaal af is. Het zijn grote schalen, zodat onze cliënten er lekker lang zonder hulp aan kunnen werken. Ons uitgangspunt is dat ze zo zelfstandig mogelijk werken, wij begeleiden alleen het proces.”

Het is niet de eerste samenwerking van ETZ Waalwijk met PaspARToe. Zo is al langer een kleine expositie van kunst, gemaakt door cliënten van Prisma, te zien op de afdeling Orthopedie. Claudia: “Ziekenhuisbezoekers worden geprikkeld door mooie objecten van Paspartoe. Het ziekenhuis geniet van de aankleding van dit atelier. Het is een win-win situatie.”

Over Stichting Prisma en Paspartoe

Stichting Prisma biedt zorg en ondersteuning aan circa 2.300 mensen met een (verstandelijke) beperking in Noord-Brabant. De stichting ondersteunt onder meer bij wonen, werk en dagbesteding. Atelier PaspARToe is onderdeel van Prisma. Het is een creatief en ambachtelijk werkcentrum voor mensen met een beperking.

Tijdens het werk wordt vooral de nadruk gelegd op hun zelfstandigheid en worden talenten benut. Er is een kaarsenmakerij, keramiekgroep, tekenschildergroep en er worden kraamartikelen gemaakt. In de inpandige cadeauwinkel worden de producten gepresenteerd en verkocht.

Lees ook

Kunst van atelier PaspARToe verfraait afdeling Orthopedie

De nieuwe afdeling Orthopedie op locatie ETZ Waalwijk mag gezien worden. En vanaf deze week helemaal want de afdeling is verrijkt met schilderijen en keramiek van atelier PaspARToe.