Drie nieuwe catheterisatiekamers voor hartpatiënten

10 oktober 2017

De cardiologen hebben op locatie TweeSteden van het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg drie nieuwe catheterisatiekamers in gebruik genomen. Belangrijkste winst voor hartpatiënten is dat de stralingsbelasting in de nieuwe hightech kamers wordt gehalveerd.

Hartcatheterisatiekamer

“Bij de bouw en realisatie is gebruik gemaakt van de modernste technieken”, zegt hoofd cardiologie Eugène van Manen. “Zo kunnen de cardiologen op grote schermen alle voor de ingrepen noodzakelijk beelden en informatie naast elkaar zetten. Ze hoeven daardoor de steriele ruimte niet te verlaten om röntgenbeelden met elkaar te vergelijken. Het switchen tussen de beeldvensters is bijna kinderspel. Verder is alle apparatuur aanwezig om beelden van de behandelingen live uit te kunnen zenden, bijvoorbeeld voor scholingsdoeleinden.”

Een ander hightech snufje is de aanwezigheid van privacyglas. “Via een eenvoudige druk op de knop kan het raam tussen de catheterisatiekamer en de controleruimte donker worden gemaakt, dat is fijn voor de privacy van de patiënt”, licht Van Manen toe.

Cardioloog kijkt naar monitor

Hartcentrum ETZ TweeSteden

In de nieuwe kamers van hartcentrum ETZ TweeSteden vinden jaarlijks ongeveer 1.500 catheterisaties en 1.100 dotterbehandelingen plaats. Bovendien worden er circa 350 pacemakers en 100 ICD’s bij patiënten geïmplanteerd. De hartoperaties vinden plaats in het Catharina Ziekenhuis, waar nauw mee wordt samengewerkt. 

Van Manen: “Patiënten die in de regio Midden-Brabant last krijgen van acute hartproblemen worden in ETZ TweeSteden opgevangen. Vanuit de ambulance wordt een hartfilmpje naar het ziekenhuis gestuurd, zodat de cardioloog direct kan beoordelen of het om een infarct gaat. CCU-verpleegkundigen zijn de klok rond aanwezig, buiten kantooruren is een compleet hart-team altijd binnen dertig minuten paraat.”

In het ETZ werken 21 cardiologen, waarvan 5 interventies uitvoeren. Voor de acute hartzorg staan 10 CCU bedden klaar. Verder beschikt het hartcentrum over 12 dagbehandelingsbedden en 52 klinische vervolgbedden op de locatie TweeSteden. Op de locatie ETZ Elisabeth blijft een beperkt aantal vervolgbedden beschikbaar.  

Gang naar Hartcatheterisatiekamers

Hart&Vaatcafé

De ingebruikname van de hartcatheterisatiekamers wordt gevierd met een groot symposium op vrijdag 27 oktober, tijdens de Hartweek in ETZ TweeSteden. Verder vindt donderdag 26 oktober van 14.00 tot 16.30 uur de eerste editie plaats van het Hart&Vaatcafé plaats.

Het Hart&Vaatcafé is een laagdrempelige bijeenkomst voor iedereen die te maken heeft met hart- en vaatziekten. Het onderwerp voor deze eerste bijeenkomst is hartfalenzorg. Belangstellenden kunnen zich online aanmelden voor deze gratis contactmiddag via www.hartenvaatgroep.nl.

Onderzoek

Hartcatheterisatie is een onderzoeksmethode waarmee gedetailleerde informatie over de kransslagaderen rond het hart, de pompfunctie van het hart en de functie van de diverse kleppen kan worden verkregen. Tijdens de catheterisatie wordt via de pols of lies een dun slangetje (een catheter) door een slagader naar het hart geschoven.

Via de catheter kan de druk worden gemeten in de diverse hartholten en door contrastvloeistof door de catheter te spuiten kunnen de kransslagaderen en de hartvaten zichtbaar worden gemaakt. Door middel van dit onderzoek kan de cardioloog meestal exact zien wat er mis is en waar.

Omroep Tilburg

Omroep Tilburg Nieuws kwam woensdag 11 oktober langs op de nieuwe hartcatheterisatiekamers. Bekijk het item hieronder.

In dit gedeelte bevindt zich een video. Die is niet zichtbaar omdat de cookies (nog) niet zijn geaccepteerd. Bekijk ons cookiebeleid.

Uw interventiecardiologen

dr. W.H. Aarnoudse

Interventiecardioloog

Naast dotteren ligt mijn interesse bij de opleiding van cardiologen en andere artsen. Mijn specifieke interesse ligt bij de chronische - en acute kransslagader aandoeningen.

A. Algin

Interventiecardioloog

Interventiecardioloog gedreven door de ambitie om patiënten goed te helpen op basis van wederzijds vertrouwen.

dr. M. Magro

Interventiecardioloog

Sinds 2013 ben ik werkzaam bij het ETZ.

M.H.M. Winkens

Interventiecardioloog

Dotteren is mijn expertise. Ook niet-invasieve afbeeldingen van kransslagvaten door middel van cardiale CT is een passie. Op dit gebied geef ik wereldwijd opleiding aan cardiologen en radiologen.