Traumachirurgen zetten 3D-modellen in etalage

23 augustus 2017

De traumachirurgen in het ETZ gebruiken 3D-modellen bij het voorbereiden van ingewikkelde operaties aan voet, pols, heupkom, bekken en borstkas. Op de polikliniek Chirurgie zijn voor patiënten en bezoekers nieuwe, glazen vitrinekasten geplaatst met voorbeelden van deze plastic modellen. 

De 3D-prints helpen de chirurgen om beter inzicht in de fractuur te krijgen en een operatieplan op te stellen. Een ander voordeel van de prints is dat ze goed zichtbaar maken welke schroeven en platen nodig zijn bij de operatie. Traumachirurg Mike Bemelman: “Ik zie in één oogopslag waar de breuk precies ligt en hoe ik het beste kan opereren. Zelfs kleine breukjes die je op een beeldscherm niet ziet, zijn zichtbaar op zo’n print.”

De chirurgen hebben inmiddels al veel ervaring met de 3D-modellen. Ze hebben zelfs twee eigen 3D-printers in het ziekenhuis, die de klok rond wordt ingezet. De verschillende prints zijn vanaf heden te zien in de fraaie vitrinekasten op de poli Chirurgie van locatie ETZ Elisabeth.

Traumachirurg Mike Bemelman toont een geprinte voet.
Traumachirurg Mike Bemelman toont een geprinte voet.