Stem op ETZ voor NIAZ Jaarprijs 2017

31 augustus 2017

Het ETZ werkt dagelijks aan steeds betere zorg. Met een in de praktijk bewezen verbetering dingt het ETZ mee naar de NIAZ Jaarprijs 2017. Het ETZ verbeterde op de Operatiekamers (OK) de logistiek rondom het voorraadbeheer van medische hulpmiddelen. Vanaf vandaag kun je stemmen op onze innovatieve inzending via jaarprijs.niaz.nl​.

Liefst zestig zorginstellingen hebben voorbeelden ingediend die de zorg beter maken. De hele maand september kunnen professionals, patiënten en zorgconsumenten stemmen op hun favoriete voorbeeld via de website van de NIAZ Jaarprijs. Je kunt één keer per e-mailadres stemmen. Zo nomineert het publiek de tien beste voorbeelden. De tien genomineerden verzorgen op 21 november 2017 een presentatie tijdens de NIAZ Netwerkdag.

Patiëntve​iligheid

Het ETZ startte in 2012, in samenwerking met GS1, met de implementatie van de traceerbaarheid van medische hulpmiddelen (implantaten en disposables) en besloot dat in verschillende fasen te doen. En het werpt zijn vruchten af​. Het logistieke proces is LEAN ingericht, het leidt tot kostenbesparing maar bovenal komt deze werkwijze de patiëntveiligheid ten goede.

Registratie

"De traceerbaarheid van de disposables en implantaten begint al bij binnenkomst in het ziekenhuis," zegt Zorgmanager Esther van Gerven. “Op de OK zelf wordt al het materiaal gescand op het moment dat het wordt gebruikt. Ook bijvoorbeeld implantaten. Hiervan is het belangrijk dat wordt geregistreerd welk batch/lotnummer en artikelcode zo'n implantaat heeft, want mocht er iets mis zijn met een implantaat, dan is altijd snel te achterhalen op welke patient dit betrekking heeft."

N​IAZ

Het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ) helpt zorginstellingen de kwaliteit en veiligheid van zorg te verbeteren en te borgen. De afgelopen periode vroeg het NIAZ aan zorginstellingen hun beste verbeteringsinitiatief in te sturen voor de NIAZ Jaarprijs. Stemmen kan vanaf 1 september via jaarprijs.niaz.nl. De winnaar ontvangt een plaquette en een cheque ter waarde van € 10.000. ​