ETZ neemt nieuwe afdeling Psychiatrie in gebruik

13 juli 2017

Het ETZ neemt eind deze maand op locatie ETZ Elisabeth een compleet nieuwe afdeling Psychiatrie in gebruik. Grootste winst voor patiënten en hun naasten is dat de polikliniek, de dagbehandeling en de verpleegafdeling nu bij elkaar liggen.

De verpleegafdeling is een Medisch Psychiatrische Unit (MPU) met 12 eenpersoonskamers. Elke verpleegkamer heeft een eigen toilet en douche. In het hart van de MPU wordt een fraaie patiotuin aangelegd, zodat patiënten altijd naar buiten kunnen gaan. Alle kamers voldoen aan de eisen van een somatische verpleegafdeling, met in hoogte verstelbare verpleegbedden, zuurstof en perslucht.

Patiënten met infectieziekten kunnen indien nodig in strikte isolatie worden verpleegd. Op de polikliniek zijn 13 spreek- en behandelkamers gerealiseerd. Verder zijn voor de dagbehandeling zes therapieruimtes en een grote sportzaal (voor bewegingstherapie) beschikbaar.

Psychiater Joachim Tilanus (l.) inspecteert de nieuwe ontvangstbalie van de polikliniek Psychiatrie.
Psychiater Joachim Tilanus (l.) inspecteert de nieuwe ontvangstbalie van de polikliniek Psychiatrie. Foto: ETZ Fotografie & Film/Ellen den Ouden

Nieuwe faciliteiten

Psychiater en medisch manager Harold Kuijpers is blij met de nieuwe faciliteiten: “Qua uitstraling is het een echte ziekenhuisafdeling, met de bijbehorende hygiëne. Nieuw is dat de zorgverleners voortaan in het wit gekleed zijn. De nieuwe afdeling biedt een mooie combinatie van twee werelden, waarin psychiatrische en somatische zorg hand in hand gaan. Op de MPU is één extra beveiligde kamer gebouwd die volledig voldoet aan alle richtlijnen.”

Het team van de MPU besteedt gelijktijdig aandacht aan zowel de psychische als de lichamelijke problemen van de patiënten. Voor elke patiënt wordt een individueel behandelplan opgesteld, gericht op een zo spoedig mogelijke genezing.

Volle breedte

Na de opening van de MPU op locatie ETZ TweeSteden in maart 2015 is de realisatie van de afdeling Psychiatrie op de locatie ETZ Elisabeth de laatste, afrondende stap in de vernieuwing van de moderne psychiatrie faciliteiten van het ETZ. Harold Kuijpers: “Hiermee kunnen we de psychiatrische zorg voor patiënten in een algemeen ziekenhuis in de volle breedte aanbieden, volgens de actuele standaarden. Beide locaties vullen elkaar daarbij prima aan.”
 
Op beide locaties worden patiënten direct opgenomen die met een auto-intoxicatie (zelfvergiftiging) naar de Spoedeisende Hulp zijn verwezen. De nadruk zal op locatie Elisabeth iets meer liggen op de trauma- en neurologische patiënten, terwijl locatie ETZ TweeSteden vooral focust op patiënten van Interne Geneeskunde/Oncologie en patiënten met somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten.

Patiënten en bezoekers vinden de nieuwe afdeling Psychiatrie door in ETZ Elisabeth route 83 (MPU) en route 84 (polikliniek en dagbehandeling) te volgen (vóór de Muziekids Studio linksaf).