ETZ krijgt ‘roze lintje’ voor goede borstkankerzorg

10 juli 2017

Het mammateam van het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg heeft weer het ‘roze lintje’ van BorstKankerVereniging Nederland (BVN) ontvangen. Dit keurmerk wordt toegekend aan ziekenhuizen die zich onderscheiden door patiëntgerichte borstkankerzorg.

Borstkankervereniging Nederland (BVN) heeft de criteria van de Monitor Borstkankerzorg opnieuw aangescherpt. Het ETZ voldoet aan de normen die BVN stelt voor patiëntgerichte borstkankerzorg. Daarom is het ETZ deze week weer beloond met het roze lintje. Het ETZ verdient het lintje omdat het ziekenhuis presteert conform de verplichte criteria. Het beeldmerk van het roze lintje geeft symbolisch aan dat het ETZ voldoet aan de basiseisen van goede borstkankerzorg zoals BVN die stelt.

Beeldmerk roze lintje 2017

Samen beslissen

BVN onderstreept dit jaar nog meer dan voorheen het belang van de ervaringen van patiënten. De nadruk ligt op ‘gedeelde besluitvorming’, oftewel ‘samen beslissen’. BVN vindt het net als de zorgverleners in het ETZ essentieel dat de voor- en nadelen van diverse behandelopties tijdig, dus voorafgaand aan de behandeling worden besproken. Dit is nodig omdat behandelingen gevolgen hebben op lange termijn op de kwaliteit van leven.

Daarnaast moet de patiënt tijd en ruimte krijgen om emoties te verwerken en behandelopties af te wegen. De patiënt is namelijk degene die met de (late) gevolgen en bijwerkingen van de keuzes moet leven. Betrokkenheid bij de besluitvorming verhoogt ook de therapietrouw. Dat vereist van de zorgverlener een inspanning om de patiënt goed te leren kennen. Mogelijk zijn er meerdere gesprekken nodig om tot een behandelplan op maat te komen dat past bij de leefsituatie van de patiënt. 

Mammapoli

De mammapoli van het ETZ behandelt jaarlijks vele honderden nieuwe patiënten. De poli biedt een snel diagnostisch traject. In een ochtend krijgen patiënten een gesprek, lichamelijk onderzoek, mammografie (röntgenfoto van de borsten), echo en indien nodig een punctie. Hierdoor kunnen patiënten vaak dezelfde dag worden gerustgesteld. Bij een punctie is binnen een tot drie dagen een diagnose gesteld.

Bewijs

Patiënten kunnen vijf ochtenden per week op de mammapoli terecht. Alle patiënten worden snel en goed geholpen. De mammapoli is er voor alle borstproblemen. Dus ook voor vrouwen met goedaardige borstafwijkingen. Verpleegkundig specialist mammacare Manon Schriek: “We zijn blij en trots dat we aan de aangescherpte criteria van de Borstkankervereniging voldoen. Het lintje is voor patiënten een bewijs dat we in het ETZ goede zorg bieden”.

Wat is het roze lintje? 

Het roze lintje staat voor patiëntgerichte borstkankerzorg vanuit het perspectief van BVN. BVN heeft een lijst met criteria opgesteld die belangrijk zijn voor de patiënt. In de Monitor Borstkankerzorg zijn de ziekenhuizen die voldoen aan deze criteria met een roze lintje gemarkeerd. Het lintje is bedoeld als ondersteunende informatie voor patiënten, hun relaties en hun huisartsen.