Menopauze spreekuur haalt overgang uit taboesfeer

13 juni 2017

Opvliegers, stemmingswisselingen, hoofdpijn, gewrichtspijn, urineverlies, hartklachten. Dit zijn slechts enkele klachten waarmee vrouwen tijdens de overgang te maken kunnen krijgen. Omdat deze vrouwen behoefte hebben aan steun, begrip, informatie en begeleiding, start het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg met een menopauze spreekuur.

Gemiddeld ervaart maar liefst 80% van alle vrouwen klachten tijdens de overgang. Vrouwen van alle leeftijden die in de overgang (menopauze) zijn, komen in aanmerking voor het spreekuur. Het informeren, begeleiden en behandelen van vrouwen met overgangsklachten staat centraal. Vrouwen komen terecht bij het menopauze spreekuur door een verwijzing van een huisarts of een specialist. Dat kan een oncoloog, internist of psycholoog zijn.

Behandelplan

Tijdens het spreekuur krijgt de patiënt informatie over de overgang. Wat hoort er wel bij en wat niet? Wat zijn typische klachten? Het herkennen en erkennen van de klachten van de vrouw staat centraal tijdens het gesprek. Gerichte aandacht en behandeling voor de vrouw in deze periode van haar leven.

Het consult start met een gesprek met de menopauze verpleegkundige. Daarna wordt het consult voortgezet met de gynaecoloog. In gezamenlijk overleg wordt een behandelplan opgesteld, helemaal afgestemd op de betreffende patiënt. Een verantwoorde behandeling en zorg op maat zijn daarbij van groot belang. De gezondheid van de vrouw is het uitgangspunt.

Menopauze verpleegkundige

Lianne Schots is ruim 38 jaar werkzaam in het ETZ, waarvan 17 jaar als menopauze verpleegkundige. Lianne vindt het belangrijk dat aandacht wordt besteed aan de ‘overgang’ bij vrouwen. ”Vroeger was hier vrijwel geen aandacht voor. De overgang hoorde er gewoon bij, het was geen ziekte en ging vanzelf weer over. De onbekendheid met de overgang had vooral te maken met het taboe rondom dit onderwerp. Vandaag de dag is dit gelukkig heel anders en wordt het onderwerp serieus genomen.”

De rol van Lianne is vooral het informeren en begeleiden van vrouwen in de (vervroegde) menopauze. Dat kan een natuurlijke menopauze zijn, maar ook een onnatuurlijke door medisch handelen (bijvoorbeeld chemotherapie of bestralingen). Samen met de gynaecologen Marieke Smink en Marjan Stegeman geeft Lianne inhoud aan het spreekuur. Deze combinatie biedt volledige, specialistische zorg aan de patiënten. 

Tegenwoordig kunnen gynaecoloog en verpleegkundige met kennis van de menopauze vrouwen optimaal begeleiden, op basis van individuele wensen en behoeften. Daardoor kan de impact van de overgang zo klein mogelijk worden gehouden. 

Zorgteam menopauze spreekuur ETZ