Lars Brouwers wint award voor onderzoek 3D-printing

23 juni 2017

De aan het ETZ en het Netwerk Acute Zorg Brabant verbonden arts-onderzoeker Lars Brouwers heeft een award gewonnen voor zijn onderzoek naar het nut van 3D-printing bij de behandeling van complexe heupkomfracturen. Conclusie van Brouwers is dat met 3D prints de ingewikkelde operaties beter voorbereid kunnen worden.

De traumachirurgen hebben eind vorig jaar een 3D-printer in gebruik genomen. Hiermee worden plastic kopietjes gemaakt van botten en gewrichten. De chirurgen kunnen zo in één oogopslag zien waar de breuk precies ligt en hoe die het beste behandeld kan worden. Bovendien kunnen de specialisten nu al vóór de operatie de metalen platen buigen en de schroeven precies op lengte maken. Ze hebben daardoor minder tijd nodig voor een operatie.

Lars Brouwers toont de aan hem toegekende Technical Innovation Award.

Primeur

Lars Brouwers heeft met zijn promotieonderzoek de meerwaarde van de 3D-printer aangetoond. Het is voor het eerst wereldwijd dat hier onderzoek naar is gedaan. Gelijktijdig heeft Brouwers bestudeerd of de inzet van virtual reality (VR) kan bijdragen aan betere zorg.

Dat deed hij door 3D-prints en VR-beelden te vergelijken met ‘ouderwetse’ 2D röntgen- en CT-beelden. Voordeel van een VR-bril is dat de chirurg virtueel, driedimensionaal een breuk kan bekijken. Vooral jonge startende chirurgen, arts-assistenten en coassistenten hebben profijt van het gebruik van de nieuwe middelen. Zij doen hiermee versneld veel praktijkervaring op.

Ontwikkeling 3D-technieken

De Technical Innovation Award 2017 werd onlangs aan Brouwers uitgereikt tijdens de internationale bijeenkomst ‘European Society for Surgical Research’ in Amsterdam. De onderzoeker is blij met de prijs en gaat zich verder inzetten voor de ontwikkeling van 3D-technieken in het ETZ, samen met de traumachirurgen Mike Bemelman en Koen Lansink.