ETZ lanceert app voor verblijf op Intensive Care

28 april 2017

Een opname op de Intensive Care (IC) is een ingrijpende gebeurtenis voor de patiënt en zijn naasten. Het zorgt voor onzekerheid, spanning en stress, en levert veel vragen op. Daarom lanceert het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg maandag 1 mei een nieuwe app die alle informatie over de IC biedt. De app is speciaal voor het ETZ ontwikkeld. 

Intensivist Hans Kuijsten: “Met deze bijzondere app begeleiden we patiënten en familie tijdens een opname. De app geeft niet alleen informatie over de behandeling op de IC, maar ook over het nazorgtraject en over ziektebeelden en de werkwijze op de afdeling”. Zo brengt de app onder meer in beeld welke apparatuur op de IC gebruikt wordt. Een apart gedeelte is gevuld met specifieke informatie voor familie en naasten van de patiënt.

Alle informatie die normaal in één of meerdere folders zou staan, heeft de patiënt nu altijd up-to-date beschikbaar op zijn telefoon of tablet. Met daarbij allerlei extra’s, zoals foto’s, video’s en toelichtingen. 

IC-verpleegkundigen leggen de werking uit van de nieuwe app.

Verbeteren zorg

De app wordt gericht ingezet om de zorg te verbeteren. Daar wordt ook op andere manieren aan gewerkt. Gelijktijdig is namelijk een webportal gestart, waar patiënten en naasten vragenlijsten in kunnen vullen. Kuijsten: “Daarin worden zaken gevraagd als hoe patiënten de zorg op de IC hebben ervaren. Maar ook of ze  last hebben van restklachten, zoals angst, depressie of verminderde kwaliteit van leven.“ 

Die reacties gebruikt het ziekenhuis om de zorg te evalueren en verder te verbeteren. Kuijsten: “Bovendien krijgen we zo een goed beeld van de lange termijn gevolgen bij ernstig zieke patiënten, na opname op de IC. Zo kunnen we gericht patiënten uitnodigen voor de nazorgpoli”. 

ETZ Behandelwijzer

De IC-app maakt onderdeel uit van de ETZ Behandelwijzer app. De ETZ Behandelwijzer is te downloaden in de App Store of Google Play Store.