Aandacht voor kinderen met gehoorproblemen in Nepal

1 april 2017

Dr. Arvid Kropveld is keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) in het ETZ. Met zijn stichting Baccha ra Kaan zet hij zich samen met Tom Godthelp, ook KNO-arts in het ETZ, in voor kinderen met gehoorproblemen in Nepal.

Baccha ra Kaan betekent ‘kind en oor’ in het Nepalees. “In Nepal is de gezondheidszorg nog maar weinig ontwikkeld en daarmee ook de zorg voor kinderen met oorproblemen”, vertelt dr. Arvid Kropveld. “Er is bovendien geen zorgverzekering of ziekenfonds, dus als er al zorg aanwezig is, is die alleen bereikbaar voor mensen met voldoende geld.” Met alle gevolgen van dien, vooral voor de Nepalese kinderen.  

“Oorproblemen komen bij kinderen vaak voor”, vervolgt Kropveld. “Door slechte hygiënische omstandigheden ligt een oorontsteking op de loer. Die worden vaak niet behandeld door gebrek aan zorg of medicijnen. Medische expertise en ziekenhuizen zijn schaars.”

Kinderen in Nepal op de dovenschool.

Grote risico’s

Door gehoorklachten kunnen veel kinderen het onderwijs niet, of op een lager niveau, volgen. Bij zijn reizen naar Nepal bezocht dokter Kropveld een dovenschool. “Deze kinderen vallen vaak buiten de boot. En zonder goed onderwijs lopen ze een grotere kans om in armoede te (blijven) leven.” Verder loopt een kind met chronische oorproblemen meer kans op (levens)gevaarlijke complicaties van de oorontsteking, zoals hersenvliesontsteking, hersenabcessen, acute doofheid en evenwichtsstoornissen. 

Activiteiten stichting

De stichting Baccha ra Kaan zet zich voor deze kinderen in. Zo verzorgt de stichting medicijnen (zoals oordruppels en antibiotica), hoortoestellen en medische apparatuur. Ook biedt de stichting speciale KNO-kits aan waar instrumenten inzitten om ooronderzoek te kunnen doen. Kropveld: “Op de dovenschool die ik bezocht, kon ik tien van de zestien dove en slechthorende kinderen helpen met een hoortoestel. De gezichtjes zien van deze kinderen als je ze een hoortoestel aanmeet en ze dus weer kunnen horen, is onbetaalbaar.”

Een gehooronderzoek vindt plaats op de poli KNO in Nepal.

Bij zijn laatste bezoek aan Nepal zorgde Kropveld samen met medisch technicus Albert Schellekens voor de installering van twee microscopen en twee audiometers bij de lokale KNO-poli van de stichting. Ook is hij bezig, samen met audioloog Carlo Habets, om lokaal mensen op te leiden tot ‘health assistants’.

“Wij trainen deze mensen om screenings te doen op scholen, gehoortesten af te nemen en hoortoestellen aan te passen”, vertelt Kropveld. KNO-artsen en audiciens reizen af naar Nepal om deze ‘ear inspectors’ te trainen. Deze mensen zijn volgens Kropveld heel belangrijk voor de bewustwording en preventie van oorproblemen. 

De health assistants in Nepal.

Meer weten?

Wilt u meer weten over deze stichting of een donatie doen? Kijk dan op www.kindenoor.nl