Nieuwe techniek hersteloperatie klapvoet

31 maart 2017

Dirk (31) sleepte bijna dertien jaar met zijn klapvoet en had de hoop op verbetering eigenlijk al opgegeven. Totdat plastisch chirurg dr. Arjan Damen voorstelde een nieuwe operatietechniek toe te passen. Dirk reisde daarvoor samen met dr. Damen naar München, waar de ingreep plaatsvond.

Een wondinfectie zorgde ervoor dat de toen 18-jarige Dirk zijn rechtervoet niet meer kon opheffen. De spieren van zijn onderbeen waren sinds dat verkeersongeval in 2004 te verlamd om nog normaal te kunnen lopen. Voor Arjan Damen reden om contact op te nemen met prof. dr. Ninkovic in Duitsland, die met een nieuwe, speciale ingreep veel patiënten van een klapvoet afhelpt.

Met veel succes

Damen: “Ik ken Ninkovic al vijftien jaar en kom hem regelmatig tegen op zorgcongressen. Zo weet ik dat hij een succesvolle methode heeft om klapvoeten te behandelen. Ninkovic verplaatst een deel van de kuitspier naar de voorzijde van het onderbeen. Het nieuwe is dat vervolgens de zenuwtak van de kuitspier wordt losgemaakt en aangesloten op de zenuwtak van de hefspier. Daardoor wordt lopen weer een automatische beweging.”

Arjan Damen controleert been Dirk

Goed gevoel

Om de spier te kunnen verplaatsen, moet de huid van het been over een behoorlijke lengte worden geopend. Daardoor moet Dirk na de operatie zes weken rust houden en hoopt hij over een half jaar weer zijn voet te kunnen heffen. “Ondanks dat ik nu last heb van operatiepijn, heb ik een goed gevoel over de ingreep. Ik hoop over enige tijd weer normaal te kunnen lopen en daardoor mijn beroep als automonteur te kunnen uitoefenen.”

Voorwaarde

Damen is nu door Ninkovic geschoold in de details van deze nieuwe operatietechniek. Hij kan daardoor voortaan zelfstandig patiënten met deze techniek in het ETZ opereren. “Helaas komen niet alle patiënten met een klapvoet voor deze operatie in aanmerking. Voorwaarde is dat patiënten een deels functionerende zenuw van de hefspier hebben.”

Meer informatie?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie in het ETZ, via (013) 539 80 21.