Kookles voor hartpatiënten

14 februari 2017

Waar moet je als hartpatiënt bij het bereiden van een maaltijd op letten? En wat mag je wel en niet eten? Het KookCafé op locatie TweeSteden van het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg geeft op deze en andere vragen een antwoord. Vijf hartpatiënten en hun naasten beten donderdagavond 9 februari de spits af.

De ziekenhuiskoks Twan van der Heijden en Leon Balmer lieten in ziekenhuisrestaurant Bies&Look zien hoe je met minder zout en minder verzadigde vetten toch een smakelijk diner op tafel kunt zetten. En terwijl de koks zich ontfermden over de kipcocktail en het grillen van de zalmfilet gaf diëtiste Stephanie Crooymans de deelnemers aan de kookles tal van nuttige tips. Verder liet Henk van Meerendonk, teamleider voeding in het ETZ, zien hoe kruiden een maaltijd kunnen verrijken. Het eerste KookCafé in ETZ TweeSteden werd afgesloten met het gezamenlijk nuttigen van de zelfbereide maaltijd.

ETZ-koks geven kookles aan hartpatiënten Foto: ETZ Fotografie & Film/Joost Pistorius

Initiatief

Tijdens het KookCafé was er voor iedereen ruimschoots gelegenheid vragen te stellen en met elkaar ervaringen uit te wisselen. Het gratis KookCafé is een initiatief van Janny van de Laar, die hiermee al in 2012 startte op de locatie ETZ Elisabeth. “Het idee ontstond destijds naar aanleiding van vragen van kankerpatiënten over moeilijkheden met het bereiden van smakelijk eten. Onze koks willen ze dat graag leren. Omgekeerd leren de ziekenhuiskoks van de opmerkingen die de patiënten maken over de maaltijden.”
Het KookCafé voor hartpatiënten wordt 24 april, 3 juli en 10 oktober op locatie ETZ TweeSteden herhaald. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via de hartrevalidatie consulent.

Patiënten en hun naasten genieten van de smakelijke, zelfbereide maaltijd. Foto: ETZ Fotografie & Film/Joost Pistorius