Plastisch chirurgen ETZ onder indruk van operatierobot

29 augustus 2016

De vijf plastisch chirurgen van het ETZ hebben onlangs een microrobot bekeken in het laboratorium van de TU Eindhoven. Deze robot is door de universiteit en het bedrijf MicroSure ontwikkeld voor hersteloperaties die met mensenhanden niet of nauwelijks mogelijk zijn. Het hightech apparaat is wereldwijd de eerste in zijn soort.  
                   
Microchirurgie is een onlosmakelijk onderdeel van de plastische hand- en reconstructieve chirurgie. Het is bedoeld om chirurgische technieken te verfijnen en structuren zichtbaar te maken die met het blote oog niet of nauwelijks zichtbaar zijn. Microchirurgie biedt oplossingen die nauwelijks voor mogelijk lijken te zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van een nieuwe borst uit buikweefsel of terugzetten van afgesneden vingers.

De maatschap Plastische Chirurgie op bezoek bij de MicroSure. Plastisch chirurg Arjan Damen (l.) test het hightech apparaat.

Nauwkeuriger

Via microchirurgie worden kleine structuren (zelfs minder dan 1 mm) vrij gemaakt en weer aan elkaar gehecht. Dit vereist uiterste precisie. Er is maar een selecte groep chirurgen die deze ingewikkelde operaties kan uitvoeren. Om deze operaties gemakkelijker te maken ontwikkelde TU Eindhoven de microrobot. De armen van de MicroSure robot worden bestuurd door een chirurg, via twee joysticks. De robot zorgt ervoor dat de bewegingen van de chirurg ‘verkleind’ worden en trillingen van de handen weg worden gefilterd. De robot opereert daardoor in principe nog nauwkeuriger dan een chirurg.

Gerard en Anton Award

Het MicroSure systeem heeft al veel publiciteit gegenereerd. Zo was het bedrijf te zien in onder andere ‘De Wereld Draait Door’ en ‘De Universiteit van Nederland’. Daarnaast wist MicroSure een Gerard en Anton Award te bemachtigen. Deze award wordt door Phillips uitgereikt aan veelbelovende startups in de regio Eindhoven. Inmiddels heeft het bedrijf ook al een tweede verbeterde versie van de microrobot gebouwd. Deze is momenteel te vinden in het Maastricht UMC+. Het ETZ hoopt een derde versie van de robot naar Tilburg te halen.

De operatierobot is ontwikkeld voor ingrepen die uiterste precisie vereisen.