Eén op de 36 baby’s is een ivf-kind

21 juli 2016

Vorig jaar zijn in Nederland 4.765 ivf-baby’s geboren. Een record. Dat maakte dr. Jesper Smeenk van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) vandaag bekend.
 
In 2015 werden ruim 14.000 ivf-behandelingen uitgevoerd, ongeveer evenveel als in 2014. Het slagingspercentage was echter 2,5 procent hoger dan een jaar eerder. Dit betekent dat één op de 36 baby’s een ivf-kind is.

Dr. Jesper Smeenk (l.) overlegt met klinisch embryoloog Dimitri Consten in het lab van Centrum Voortplantingsgeneeskunde.

Volgens dr. Jesper Smeenk, gynaecoloog in het ETZ en samensteller van de rapportage, is de toename van de kans op een zwangerschap vooral te danken aan de betere resultaten die zijn behaald met bewaarde, ingevroren embryo’s. Het totaal aantal zwangerschappen dat voortkomt uit een zogeheten cryo cyclus is met 8 procent toegenomen en inmiddels opgelopen tot ruim eenderde van het totale aantal zwangerschappen na ivf (of icsi). Omdat de hormonale belasting en de risico’s voor een vrouw bij een dergelijke cyclus veel lager zijn, betekent dit ook gezondheidswinst.
 
Jaarlijks worden in het Centrum Voorplantingsgeneeskunde in het ETZ veel stellen geholpen met vruchtbaarheidsproblemen. Het ETZ werkt daarbij nauw samen met het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, het Amphia Ziekenhuis in Breda en het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch.