Mooie prijs voor proefschrift arts-assistent Kishan Naipal

17 juni 2016

Kishan Naipal, arts-assistent Interne Geneeskunde in het ETZ, heeft onlangs een mooie prijs gewonnen met zijn proefschrift. Hij mocht als jonge getalenteerde onderzoeker een lezing geven op het jaarlijkse NABON-BOOG symposium in Zeist. Naast de eer van het geven van deze zogeheten J.W.R. Nortier Lecture kreeg Kishan een certificaat uitgereikt en een bijbehorend beeldje met inscriptie.

De Borstkanker Onderzoeks Groep (BOOG) initieert en faciliteert het klinisch onderzoek voor borstkanker in Nederland. Met als doel de behandeling, kwaliteit van leven en overleving van de borstkankerpatiënt te verbeteren. Naipal heeft – kort samengevat – voor zijn proefschrift in het Erasmus MC in Rotterdam onderzocht of het te voorspellen dat bepaalde patiënten baat hebben bij specifieke behandelingen. Hij heeft daarvoor enkele tests ontwikkeld.

Beste behandeling

In het proefschrift van Naipal (met als titel ‘Functional Ex Vivo Assays to Guide Personalised Cancer Treatment’) komen methoden aan bod die het mogelijk maken om kweken van borsttumoren een week lang in leven te houden in het laboratorium. Ook worden tests beschreven die op afgenomen tumorweefsel uitgevoerd kunnen worden. “Deze tests kunnen een aanzienlijke bijdrage leveren bij het kiezen van de beste behandeling voor de individuele patiënt”, verduidelijkt Kishan.

Nieuwe inzichten

Ook heeft Naipal onderzoek gedaan naar PARP-remmers, die een oplossing kunnen bieden bij bepaalde typen borstkanker. Hij heeft met een van zijn tests aangetoond dat ongeveer 10% van de primaire borsttumoren gevoelig kan zijn voor een behandeling met PARP-remmers. De nieuwe inzichten die Naipal in zijn proefschrift beschrijft, zijn aanleiding tot meerdere vervolgstudies. “Die vinden momenteel plaats in Amsterdam, Groningen, Leiden en Rotterdam”, zegt de getalenteerde arts-assistent, die nog tot eind 2018 in het ETZ actief is.
Prijs voor proefschrift Kishan Naipal

Kishan Naipal ontwikkelde een test om te voorspellen bij welke kankerpatiënten bepaalde medicijnen (PARP-remmers) zin kunnen hebben.