Nieuwe oplosbare stent voor dotterpatiënt

29 juni 2016

Op het dottercentrum van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) heeft interventiecardioloog Mark Winkens voor het eerst tijdens een dotterbehandeling een nieuw type stent bij een patiënt geplaatst om een vernauwing in de slagader te repareren. Het bijzondere aan de stent is dat die na ongeveer een jaar volledig in het lichaam oplost.

De nieuwe stent wordt van – de lichaamseigen stof – magnesium gemaakt en is vorige maand gepresenteerd tijdens EuroPCR, het jaarlijkse dottercongres in Parijs. “We zijn trots dat we nu al de eerste patiënt in Nederland met deze stent hebben kunnen behandelen”, zegt dr. Winkens.

De stent is gemaakt van aluminium en lost volledig in het lichaam op

De succesvolle dotterbehandeling vond donderdag 23 juni op locatie TweeSteden plaats bij een 55-jarige man waarbij één van de kransslagaders heel ernstig was vernauwd. Winkens: “De slagader zat voor 90 procent dicht, maar is nu weer prachtig open. De patiënt kon daardoor na één nachtje het ziekenhuis alweer verlaten.”

Overnemen

De stents die normaal worden geplaatst lossen niet op en blijven voor altijd in de kransslagvaten aanwezig. Winkens: “Nadeel van een blijvende stent is dat die weer kan dichtgroeien. De nieuwe stent wordt daarentegen binnen twaalf maanden volledig door het lichaam opgenomen. Hoe eerder de stent oplost en het eigen weefsel de functie kan overnemen, des te beter. Aan de oplosbare stent is een medicijn toegevoegd om het bloedvat open te houden.”

Voorwaarden

Jaarlijks worden ongeveer 1.100 patiënten in het ETZ gedotterd. Winkens verwacht dat de komende maanden de nieuwe stent bij enkele tientallen patiënten geplaatst gaat worden. Winkens: “Patiënten komen in aanmerking voor de nieuwe stent als ze aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de diameter van de verstopte ader iets groter dan gebruikelijk zijn, zo’n 3,0 tot 3,5 mm. Verder moet het om nieuw hartletsel gaan.”

Het plaatsen van een stent vereist veel kennis en ervaring. “Die is in het ETZ uitstekend geborgd. Hier werken vijf interventiecardiologen die zorgvuldig worden getraind in het plaatsen van de nieuwe stent”, aldus Winkens.

Nieuwe oplosbare stent voor dotterpatiënt in ETZ