‘Dag van de Beroerte’ in ETZ

3 mei 2016

Dinsdag 10 mei informatiemarkt op locatie Elisabeth

Dinsdag 10 mei 2016 is het de ‘Europese Dag van de Beroerte’. In het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) wordt op deze dag een informatiemarkt gehouden in de hoofdgang van locatie Elisabeth (Hilvarenbeekseweg 60 in Tilburg).

Belangstellenden kunnen tussen 10.00 en 15.00 uur meerdere stands bezoeken met informatie over het onderwerp ‘ Beroerte’ (oftewel CVA, Cerebro Vasculair Accident). De markt wordt georganiseerd samen met Libra Revalidatie & Audiologie en Behandelcentrum Damast (onderdeel van De Wever).

Bezoekers worden op de informatiemarkt uitgenodigd om te ervaren wat de gevolgen van een beroerte kunnen zijn.

Risico

Een CVA of beroerte is een infarct of bloeding in de hersenen. In Nederland krijgen per jaar 41.000 mensen een beroerte. Circa 500.000 Nederlanders moeten met de gevolgen ervan leven. Een beroerte kan het leven ingrijpend veranderen. Niet alleen die van de patiënt, maar ook die van de partner en het gezin.

Van een CVA kan men ernstige zichtbare gevolgen overhouden zoals geheel of gedeeltelijke verlamming links of rechts van het lichaam, slecht of niet kunnen praten en verward praten (afasie). Maar ook onzichtbare gevolgen die de buitenwereld niet ziet. Dit zijn onder andere karakterveranderingen, vermoeidheid, concentratieproblemen en problemen met zicht.

Het risico op een CVA kan worden verminderd door een gezonde leefstijl, voldoende beweging (sporten), goede voeding en niet roken. Maar ook een goede bloeddruk, glucosegehalte en cholesterolgehalte dragen bij aan een lager risico op het krijgen van een CVA.

Herkennen en voorkomen

De Nederlandse CVA-vereniging ‘Samen Verder’ organiseert voor de twaalfde keer de Europese Dag van de Beroerte in Nederland. Deze vereniging wil op die dag zoveel mogelijk mensen informeren over wat een beroerte is, hoe je het kunt herkennen en voorkomen.

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, Libra Revalidatie & Audiologie locatie Leijpark en Behandelcentrum Damast behandelen en begeleiden veel mensen met een beroerte. Zij werken hierin nauw samen en trekken daarom op deze informatiemarkt gezamenlijk op. Naast voorlichting over het voorkomen en herkennen van een beroerte is er ook veel aandacht voor de gevolgen van een CVA.