Zilveren Milieuthermometer Zorg voor ETZ

8 april 2016

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) neemt zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus. De inspanningen om een actieve bijdrage te leveren aan een groene, heilzame omgeving zijn nu beloond met het Zilveren Keurmerk van de Milieuthermometer Zorg. Een bewijs dat het ziekenhuis in Tilburg en Waalwijk onder meer duurzaam inkoopt.

Volgens Ad van de Laar, manager facilitair bedrijf van het ETZ, werkt het keurmerk als een aanjager. “Het is een beloning voor alle maatregelen die we de afgelopen jaren hebben genomen en hoe we die gaan borgen in de toekomst. Ik verwacht dat het enthousiasme bij de medewerkers nu verder toe zal nemen en dat steeds meer collega’s zich actief zullen aansluiten.”

Ambities

Het ETZ startte twee jaar geleden met het vaststellen van een groot aantal ambities op het gebied van duurzaamheid in het kader van The Green Quest, een zoektocht naar oplossingen om duurzamer te ondernemen. ETZ Elisabeth heeft destijds het Green Team, een team van zes duurzaamheidsexperts, advies gevraagd bij het realiseren van duurzaamheidsdoelstellingen. De belangrijkste uitkomsten zijn dat het ETZ het fossiele energieverbruik in vijf jaar tijd én de hoeveelheid niet-recyclebaar afval in vier jaar tijd met maar liefst 20 procent gaat verminderen. Hierbij is gekeken naar het reduceren van afval, naar gedrag en bewustwording en het optimaliseren van technische installaties.

Betrokkenheid

“Op heel veel terreinen boeken we goede resultaten”, zegt Van de Laar. Hij somt enkele voorbeelden op: “Gebouwen, tuinen en het terrein worden op een milieubesparende manier onderhouden. We gebruiken voortaan alleen milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen, verspillen veel minder voedsel en medicatie en hebben een mobiliteitsplan opgesteld voor de medewerkers, om het fietsen te stimuleren. We zijn dus op een groot aantal gebieden actief.” Van de Laar is enthousiast over de betrokkenheid van de medewerkers: “Het bewustzijn is alom toegenomen, de collega’s komen zelf met suggesties om de duurzaamheid te verbeteren.”

Symposium

Het MilieuPlatform Zorgsector (MPZ) heeft de zilveren Milieuthermometer toegekend aan het ETZ, locatie Elisabeth. Hiermee is het ETZ het eerste ziekenhuis onder de grote rivieren dat dit keurmerk mag voeren. Het certificaat wordt dinsdag 17 mei tijdens het minisymposium ‘Duurzaamheid’ uitgereikt door directeur Adriaan van Engelen van het MPZ. Sprekers op dit symposium zijn wethouder Berend de Vries van de gemeente Tilburg en Ad van de Laar. Dit symposium vindt van 15.30 tot 17.00 uur plaats in de aula van het ETZ, locatie Elisabeth.

Milieuthermometer Zorg Zilver