Kiezen, dat doen we hier samen!

4 april 2016

Wat zijn mijn behandelmogelijkheden? Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden? Welke behandeling past het beste bij mij en wat zijn mijn belangrijkste afwegingen daarbij? Om patiënten en hun artsen te ondersteunen bij het beantwoorden van deze vragen heeft het ETZ drie keuzehulpen gelanceerd in samenwerking met het ZorgKeuzeLab. De keuzehulpen helpen patiënten en hun specialisten bij het maken van de best passende behandelkeuze.

Een keuzehulp is een online tool die ervoor zorgt dat de patiënt beter wordt geïnformeerd en meer begrip krijgt voor zijn ziekte. De patiënt krijgt met behulp van de tool antwoord op de vragen betrokken bij de keuze voor de behandeling die aansluit bij zijn of haar voorkeuren.

Keuzehulpen bij het ETZ

Inmiddels zijn drie keuzehulpen gelanceerd, voor prostaatkanker, plasklachten bij goedaardige prostaatvergroting (BPH) en borstkanker. Het is de bedoeling dat meerdere specialismen in de toekomst met deze keuzehulpen gaan werken. Het ETZ loopt met deze ontwikkelingen landelijk voorop.

Klik hier om de keuzehulpen te zien die u via uw ETZ zorgverlener aangeboden kan krijgen.

Samen kiezen met prostaatkanker

Bekijk de video op YouTube.

De arts legt tijdens het diagnosegesprek uit voor welke behandelopties een patiënt in aanmerking komt, daarbij krijgt de patiënt een inlogcode om thuis de keuzehulp door te nemen. De keuzehulp geeft niet alleen voorlichting over de diagnose, effecten en bijwerkingen van behandelingen, maar ondersteund de patiënt tegelijk bij het ‘wikken en wegen’ tussen de opties.

In het ziekenhuis bespreekt de behandelend arts de uitkomsten vervolgens met de patiënt. Daardoor ontstaat een gelijkwaardige relatie tussen beiden. Op die manier kiezen patiënt en arts gezamenlijk een behandeling waar de patiënt zelf achter staat.

Nominatie Paludanus prijs

Dit ETZ project is samen met het GGZ Eindhoven en GGZ Delfland genomineerd voor de Univé Paludanus prijs 2015. Wilt u dit ETZ project steunen, breng dan ook uw stem uit!

Paludanus

Bekijk de video op YouTube.

Over de keuzehulpen

De keuzehulpen zijn ontwikkeld door het ZorgKeuzeLab in samenwerking met een team van medisch specialisten en patiënten. De ETZ projectgroep gaat samen met het ZorgKeuzeLab een half jaar de effecten van de keuzehulpen meten en vervolgens evalueren. De uitkomst zal in de zomer bekend zijn.