ETZ opnieuw verkozen tot beste vruchtbaarheidskliniek

5 april 2016

Patiënten met kinderwens waarderen kennis en begeleiding

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg is voor de derde keer op rij verkozen tot meest patiëntvriendelijke IVF-kliniek van Nederland. Gynaecoloog Jesper Smeenk is erg blij met de erkenning. “Dit is een geweldige stimulans voor ons complete team.”

De uitverkiezing komt tot stand aan de hand van een enquête van Freya, de landelijke, onafhankelijke vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Patiënten geven hun mening op uiteenlopende gebieden over de kliniek waar zij onder behandeling zijn.

De enquête is door bijna 1.200 patiënten ingevuld. Het Centrum Voortplantingsgeneeskunde van het ETZ scoort onder meer uitmuntend op het gebied van expertise, inlevingsvermogen en begeleiding. De goede scores gelden voor alle medewerkers van de afdeling.

Gynaecoloog Jasper Smeenk showt met gepaste trots de Freya Award.

Reacties patiënten

Patiënten van het ETZ die aan de enquête hebben deelgenomen, zijn unaniem lovend over de goede zorg die door Centrum Voortplantingsgeneeskunde wordt geboden.

“Het is een zeer betrokken team. Ik had echt het gevoel dat we door iedereen gekend en ondersteund werden. Ook complimenten voor de laboranten, het contact met hen was ook plezierig.”

“Het Centrum Voortplantingsgeneeskunde van het ETZ is een verademing vanwege de persoonlijke benadering. Samen het behandelplan opstellen en echt naar het individu kijken in plaats van zomaar de richtlijnen volgen.”
“Een prettige ondersteuning tijdens de punctie en veel ruimte om aan te geven hoe je als patiënt zaken ervaart.”

Opsteker

Gynaecoloog Smeenk ziet het winnen van de prijs als een fantastische opsteker voor zijn team. “Onze gezamenlijke inspanningen worden beloond. Het is ook onze taak om de patiënten te ondersteunen tijdens het proces. Het is mooi dat de manier waarop wij dit doen wordt gewaardeerd. Natuurlijk hanteren wij de protocollen, maar vervolgens blijven we wel meedenken met de patiënt.”

Sinds 1 maart 2016 zijn ook de vruchtbaarheidsbehandelingen van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven overgeplaatst naar het ETZ. “Door deze samenwerking kunnen wij in de toekomst nog meer inspelen op wensen, voorkeuren en behoeften van de patiënten”, aldus Smeenk.

Freya

Verminderde vruchtbaarheid is een veelvoorkomend probleem. Maar liefst één op de zes paren raakt niet spontaan zwanger binnen een jaar. Momenteel is 1 op de 38 geboren kinderen het resultaat van een IVF-/ICSI- behandeling. Freya is er voor iedereen voor wie zwanger worden niet vanzelfsprekend is. De vereniging voorziet in informatie, lotgenotencontact en belangenbehartiging.