24 uur camera op patiënten en hun zorgverleners in ETZ

28 april 2016

In de medische serie ‘Zij houden Nederland in leven’ (ZHNL) op NPO1, volgt de EO dit voorjaar opnieuw 24 uur lang met verschillende cameraploegen overal in ons land patiënten en hun zorgverleners bij de meest spraakmakende, innovatieve en levensreddende operaties of behandelingen.

Voor de eerste aflevering is het programma onder meer op bezoek in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ), waar de heer Tas door twee gespecialiseerde traumachirurgen geopereerd moet worden aan een zeer gecompliceerde bekkenbreuk.

De operatie vindt plaats in de uiterst moderne hybride OK op locatie ETZ Elisabeth van het ziekenhuis, waarin onder meer met behulp van een 3D CT-scan kan worden bepaald of het bekken weer op de juiste plaats is teruggezet. “Met de nieuwe hybride OK kunnen we levens en ledematen redden van patiënten met zwaar letsel”, stelt ETZ-traumachirurg Mike Bemelman. “Het is indrukwekkend om te zien wat in onze hightech operatiekamer allemaal mogelijk is.”

In de hybride OK van het ETZ kunnen meerdere specialisten tegelijkertijd een patiënt behandelen.

‘Zij houden NL in leven’ laat zien dat geen dag in de zorg hetzelfde is, niet voor patiënten, maar ook niet voor zorgverleners. De zes afleveringen van de serie leggen ieder gedurende 24 uur de gebeurtenissen vast in diverse ziekenhuizen en instellingen in Nederland en vertellen bijzondere verhalen van gewone mensen wiens leven ingrijpend verandert op de dag dat ZHNL juist hen volgt met de camera.

We zien patiënten en hun hulpverleners tijdens reguliere consulten, mooie ontmoetingen, moeilijke gesprekken, zeer innovatieve ingrepen en bijzondere behandelingen. Monique van de Ven - ‘Dokter Deen’ - geeft de stem aan het programma.

ZHNL is een uniek en indringend beelddocument van de zorg zoals die elke dag weer, zeven dagen in de week en 365 dagen per jaar in ons land wordt verleend. ZHNL komt tot stand dankzij de vrijwillige medewerking van een groot aantal ziekenhuizen en instellingen en hun patiënten en medewerkers.

Het ETZ is te zien in de aflevering van woensdag 4 mei, om 20.55 uur bij de EO op NPO1.