Nieuwe zorg-app voor patiënten ETZ

16 februari 2016

Hulp en tips bij voorbereiding op operatie en revalidatie

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg/Waalwijk heeft een nieuwe app ontwikkeld om patiënten te begeleiden in hun operatie- en revalidatietraject. De ‘ETZ Behandelwijzer’ is vooralsnog ingericht op orthopedische en bariatrische ingrepen (operaties ter behandeling van overgewicht). Via de app krijgen patiënten informatie over de voorbereiding op een operatie. Ook biedt de app hulp bij het herstelproces na de ingreep.

De patiënt vult op zijn telefoon of tablet de gegevens van zijn operatie in en krijgt daarna een persoonlijk stappenplan. Daarbij hoort een tijdlijn en een profiel specifiek gericht op de operatie. Alle informatie die normaal in een folder zou staan, heeft de patiënt nu op zijn informatiedrager. Met daarbij allerlei extra’s, zoals foto’s, video’s en tips voor een sneller herstel.

Orthopedisch chirurg Jacob Caron gebruikt de app bij zijn uitleg aan een patiënt.

Kraakbeen en heupen

Orthopedisch chirurg Jacob Caron is medeverantwoordelijk voor het ontwikkelen van de app. Hij heeft de informatie bij orthopedische ingrepen aangeleverd. Daarbij gaat het bij de start om kraakbeentransplantaties en heuparthroscopie. Patiënten die één van deze twee operaties ondergaan krijgen via de applicatie specifieke hulp en tips bij de voorbereiding en het herstel.

Caron: “In de app staan revalidatie-oefeningen, met instructiefilmpjes. Daardoor weet de patiënt precies wat die thuis kan doen. Patiënten kunnen de app ook gebruiken om zich beter voor te bereiden op het spreekuur. Ook familie en naasten van de patiënt kunnen de app downloaden.”

Bariatrie

Ook bariatrische patiënten kunnen gebruik maken van de app tijdens het behandeltraject. Bariatrisch chirurg Barbara Langenhoff is enthousiast over de nieuwe technologische ontwikkeling: “In de app krijg je niet alleen informatie, je wordt echt bij de hand genomen tijdens het traject. Dat is vooral handig omdat patiënten door ons Obesitas Centrum vijf jaar intensief worden begeleid. Met de app word je daar goed op voorbereid en weet je precies waar je staat in het proces.”

Een bariatrische operatie brengt verschillende veranderingen met zich mee waarop de patiënt goed voorbereid moet zijn. Het Obesitas Centrum biedt daarom een voorbereidings- en nazorgtraject aan, waarop de app een goede aanvulling is.

Uitbreiding

De gratis applicatie dient nu als een pilot voor het ETZ en wordt nog uitgebreid. Op termijn wordt het mogelijk om via de app vragen te stellen. Een groot voordeel is dat alles digitaal is. Het is daardoor voor de specialisten gemakkelijk om de app voortdurend te actualiseren en interactie mogelijk te maken.

De ETZ Behandelwijzer is te downloaden in de App Store voor toestellen met het besturingssysteem iOS en staat voor Android-toestellen in de Google Play Store.