Website TweeSteden vrij van AddThis

8 december 2015

De tracker AddThis is verwijderd van de website van het TweeSteden ziekenhuis.

Zembla heeft enige tijd geleden vragen gesteld aan het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis over het gebruik van zogenoemde ‘trackers’ op de website van locatie TweeSteden. Trackers zijn een soort nieuwe ‘variant’ van cookies.

We hebben geantwoord dat wij van mening zijn dat de gevaren beperkt zijn: het zoekgedrag is mogelijk te volgen naar het IP-adres van de betreffende computer, maar de website is niet gekoppeld aan ziekenhuissystemen en dus is er ook geen sprake van medische informatie van het ziekenhuis die wordt verzameld. Wij gaan ons verder verdiepen in de werking van de trackers.

Omdat we als ziekenhuis begrijpen dat het voor onze patiënten toch niet prettig is als er gegevens verzameld worden van bezoek aan onze website (al zijn die gegevens anoniem), hebben we direct na het contact met Zembla onze webbouwer verzocht om AddThis van de site te verwijderen.

Dat is niet direct gebeurd, en daar zijn we niet alert genoeg op geweest. Dinsdagmiddag is de tracker alsnog verwijderd. Daarnaast nemen we binnen enkele weken een compleet nieuwe website in gebruik, zonder zo’n tracker.