ETZ lanceert speciale app voor patiënten met verblijfskatheter

21 december 2015

Als eerste Nederlandse ziekenhuis ontwikkelde het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis een gratis app om de zorg van mensen met een verblijfskatheter te verlichten. 

Het dragen van een verblijfs- of urinekatheter heeft grote impact op het leven van de gebruiker. Het medische hulpmiddel dat urine opvangt moet dag en nacht gedragen worden. Ook het verwisselen van de katheter komt heel precies en vergt de nodige inspanningen. Een vakantie of uitstapje kan dan al voor problemen zorgen. “

Verpleegkundig specialist Urologie Ellen Martin ontwikkelde de app speciaal voor mensen met een urinekatheter.

Als er dan iets mis is met de katheter kent de betreffende zorgverlener de voorgeschiedenis van de patiënt niet. Dankzij de actuele informatie in de app is in een oogopslag te zien hoe de patiënt het best behandeld kan worden”, vertelt verpleegkundig specialist Urologie Ellen Martin.

Dagboek

Zij ontwikkelde de app om het leven van mensen met een verblijfskatheter te vergemakkelijken. Patiënten kunnen de app gebruiken als digitaal dagboek met aantekeningen over het wisselen van de katheter en de gebruikte medicatie. Ook kunnen foto’s opgeslagen worden om snel informatie uit te wisselen met zorgverleners. Dankzij de app is ook alle relevante medische informatie snel en overal te raadplegen. “Het is een eenvoudig hulpmiddel dat werkt als een geheugensteuntje voor patiënten”, aldus Martin.

Zorgverlener

Ook zorgverleners hebben voordeel van de app. Martin: “ Patiënten kunnen de app zo instellen dat hun kathetergeschiedenis gedeeld wordt met zorgverleners. Zo kunnen zij ook gemakkelijk vinger aan de pols houden en aan de bel trekken als dit nodig is.”

Op dit moment is de app gratis in de Google Play Store te vinden onder de naam Katheter Dagboek. De IOS app is nog in ontwikkeling.