Ontspannen bij de kijktuinen

5 oktober 2015

Soms vergeten we even stil te staan en om ons heen te kijken. Ook in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis zijn mensen logischerwijs vaak bezig om zo snel mogelijk van punt A naar punt B te lopen. Het zou zomaar kunnen dat de kijktuinen op de locatie St. Elisabeth  - die er nu prachtig bijliggen - patiënten, bezoekers en medewerkers nog nooit zijn opgevallen.

Kijken naar groen biedt rust en ontspanning. Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis is een van de koplopers op het gebied van het in verbinding brengen van natuur en gezondheid. Dit sluit ook aan op het programma 'Menslievende zorg' van het ziekenhuis.

Glooiend lijnenspel

De beplante stukken grond zijn echte kijktuinen. Iedereen kan vanuit de aangrenzende ruimtes genieten van het uitzicht. Dit geldt zeker voor de dialysepatiënten die drie keer per week enkele uren aan een dialyseapparaat moeten. De tuin bij de afdeling Dialyse heeft een glooiend lijnenspel wat nooit verveeld om naar te kijken. Door het fraaie nazomerweer zijn alle tuinen rondom het ziekenhuis nog prachtig groen, zoals goed te zien is op de foto’s.

Onderzoek

Naar verwachting leveren de nieuwe tuinen meetbare positieve gezondheidseffecten op. Het ziekenhuis onderzoekt dit ook. Bij dit onderzoek is onder meer dr. Jolanda Maas betrokken. Zij werkt momenteel als senior onderzoeker op de afdeling Sociale Geneeskunde van het VU Medisch Centrum. Daar doet zij onderzoek naar de relatie tussen natuur en gezondheid. “Mensen die in een groene omgeving wonen komen minder bij de huisarts. Groen zorgt dat mensen kunnen ontspannen. Patiënten ervaren minder pijn als ze natuur zien. En uit wetenschappelijk onderzoek onder patiënten die net een operatie achter de rug hadden blijkt, dat als ze zicht hebben op een boom, ze minder sterke pijnstillers nodig hebben en dat ze zelfs gemiddeld genomen een dag eerder naar huis kunnen”, aldus Jolanda Maas.

Ontspannen bij de kijktuinen