Donorweek: ook Elisabeth-TweeSteden zegt ‘ja’

1 oktober 2015

Iedereen kan zich in het ziekenhuis als donor registreren

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) neemt ook dit jaar actief deel aan de Nationale Donorweek. Iedereen die dat wil kan zich in de week van maandag 12 tot en met vrijdag 16 oktober in het ziekenhuis als donor registreren. Bovendien beantwoorden patiënten die organen hebben ontvangen en ziekenhuismedewerkers vragen over orgaandonatie in de centrale hal van de locaties St. Elisabeth en TweeSteden Tilburg.

In Nederland wachten ongeveer 1600 mensen op een nieuw orgaan. Er staan nu ruim 5,8 miljoen mensen in Nederland geregistreerd in het Donorregister; meer dan 60% van hen zegt ‘Ja’ tegen donatie. Dat is goed nieuws, maar er zijn veel meer orgaandonoren nodig. Daarom brengt het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis het onderwerp graag onder de aandacht van patiënten en bezoekers.

Medewerkers beantwoorden vragen over orgaandonatie in het ziekenhuis.

Nabestaanden

Donor worden, ja of nee? Veel mensen hebben deze beslissing al genomen en vastgelegd in het Donorregister. Anderen worstelen nog met de keuze of laten de beslissing aan de nabestaanden over. “Maar dat betekent nogal wat voor je dierbaren. Zij moeten hier dan op een toch al emotioneel moment een lastig besluit over nemen”, vertelt donatiecoördinator Miranda Mommers van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis.

Getransplanteerden

Wat gebeurt er met de gedoneerde organen? Tijdens de donorweek vertellen ontvangers van een donororgaan hun verhaal. Hartgetransplanteerde Cor van der Schans deelt zijn ervaringen als ontvanger van een orgaan op maandag 12 oktober (van 10.30 tot 15.00 uur) en vrijdag 16 oktober (van 10.30 tot 15.00 uur) in de stand op de locatie TweeSteden (Dr. Deelenlaan 5).

Op vrijdag 16 oktober is getransplanteerde Evy van Kempen een aantal uren aanwezig in de stand op de locatie St. Elisabeth (Hilvarenbeekseweg 60) om daar haar ervaringsverhaal te vertellen.

Ga voor meer informatie over orgaan- en weefseldonatie en de Nationale Donorweek naar www.transplantatiestichting.nl.