Het mooiste dat ik heb gekregen is bewegingsvrijheid

17 september 2015

“In mijn hoofd was ik heel energiek, maar mijn lichaam zat me letterlijk in de weg. Dat was al jaren zo, ondanks alle lijnpogingen. Nu merk ik dat ik meer kan bewegen. En zoveel meer dingen kan doen.” Dan wordt het even stil. Marijke van Haastrecht raakt nog geëmotioneerd als ze terugdenkt aan de tijd dat ze 119 kilo woog. Voor de buitenwereld leek de 27-jarige pedagogisch medewerkster uit Drunen geen last te hebben van haar overgewicht.

Rollen in het zand

“Ik rolde met kinderen in het zand, maar minder vaak dan ik wilde. Meer ging gewoon niet. Ik had last van mijn knieën en mijn rug. En schroom over wat mensen zouden denken als ik uit het zand kroop. Dat belemmert me nu niet meer. Het gaat allemaal heel gemakkelijk.”

“Niemand merkte dat ik me geremd voelde, maar het was wel zo. Dat is moeilijk onder woorden te brengen”, fluistert Marijke. “Van binnen knaagde het overgewicht aan me. Op mijn werk en in mijn vrije tijd, overal was ik bezig met de vraag waar ik kon zitten, of ik wel in een stoel paste. Maar ik dacht: ‘Ik laat het niet merken’. Het is mijn eigen schuld!”Marijke van Haastrecht kreeg een gastric bypass. “Mijn lichaam zat me echt letterlijk in de weg.”

Genieten van theater en terras

“Nu, een half jaar na de operatie en 35 kilo lichter, doe ik mijn werk vol enthousiasme. Ik kan een dansje doen of lekker naar een terras gaan. Ik geniet intens van een musical, want ik pas weer gewoon in een stoel. Ik kan zelfs zo zitten.” Ze straalt terwijl ze haar benen over elkaar slaat.

“Achteraf gezien was ik daar onbewust zoveel mee bezig. Voor mijn gevoel kan ik nu veel beter zijn wie ik ben. Ik heb mijn bewegingsvrijheid geestelijk en lichamelijk terug. Ik voel me zoveel fitter! Ik ben energieker en ga sneller de deur uit. Nu spring ik vlug even op de fiets met mijn dochter van tweeënhalf en kruip met haar in een ballenbak. Dat deed ik voorheen niet.”

Volgende zwangerschap

“Om in een volgende zwangerschap geen risico’s te lopen op hoge bloeddruk of suikerziekte wilde ik eerst aan mezelf werken. Door gesprekken met een collega met een gastric bypass, leek mij deze ingreep een goede mogelijkheid om van mijn ‘sluipmoordenaar’ af te komen. Een jaar geleden besloot ik tegen mijn man en mijn familie te zeggen dat ik de stap wilde zetten. Ik had niet verwacht dat iedereen zo positief zou reageren. Zelfs mijn moeder, die het in eerste instantie wel eng en spannend vond, staat er helemaal achter. Ook mijn vriendinnen en collega’s steunen me allemaal.”
Door het advies en de ervaring van de arts van het Obesitas Centrum over een gastric bypass in combinatie met zwangerschap durf ik ook die volgende stap te zetten.”