Tien tenen tip: de oplossing voor prikangst

6 augustus 2015

Veel patiënten vinden het niet fijn om geprikt te worden. Enkelen zien er zelfs zo tegenop, dat door de spanning en stress het prikken moeilijker gaat en daardoor ook als pijnlijker wordt ervaren. Dankzij de ‘tien tenen tip’ kan deze stress bij velen verholpen worden.

Mevrouw van Abeelen heeft multiple sclerose (MS) en komt daarom al zes jaar lang om de vier weken naar het ziekenhuis. Hier krijgt ze medicijnen via een infuus. “Ik ben heel moeilijk te prikken”, vertelt ze. “Ik ben niet bang, maar op een of andere manier verkramp ik. En hoe vaker ik geprikt wordt, hoe moeilijker het gaat.” Volgens Peter van Dun, anesthesiemedewerker, is dat een logisch gevolg: “ Als het prikken niet lukt, ben je de volgende keer extra gespannen. Dan kom je in een vicieuze cirkel. De volgende keer lukt het waarschijnlijk weer niet en de keer daarop ben je nog meer gespannen.” 
Tien-tenen-tip

Bekijk deze video op YouTube.

Wiebelen

Wat zorgt er nou voor dat dat het prikken moeilijker gaat Tien Tenen Tip: wiebelen met de tenen zorgt voor afleiding bij prikangst.als iemand gespannen is? Volgens Van Dun zorgen stressvolle gedachten voor lichamelijke reacties, waaronder het krijgen van koudere handen. Daardoor zijn bloedvaten bijna niet te zien. Via een patiënt is Van Dun aan de ‘tien tenen tip’ gekomen. Als je tijdens het prikken met al je tenen wiebelt, ben je met je gedachten afgeleid van het prikken. “Je hebt namelijk je volle concentratie nodig om met je tien tenen te wiebelen”, vertelde de tipgever tegen Van Dun. “Daardoor is er geen ruimte voor stressvolle gedachten en ontspan je.”

Trainen

Voor mevrouw van Abeelen is de tip een gouden oplossing. “Voorheen moest ik wel vier of vijf keer geprikt worden voor het lukte”, vertelt ze. “Ik heb de tip nu twee keer toegepast en de tweede keer ging het in één keer goed. Dat is al jaren niet meer gelukt!” De anesthesiemedewerker denkt dat de tip vooral goed werkt bij patiënten die met enige regelmaat geprikt moeten worden: “ Als je vaker geprikt wordt, kun je jezelf ook trainen in de methode. Hoe vaker je het oefent, hoe beter het werkt. En dan wordt vanzelf de vicieuze cirkel doorbroken”, aldus Van Dun.