Nieuw type ICD geplaatst bij patiënt Elisabeth-TweeSteden

20 augustus 2015

Cardioloog H.J. Muntinga heeft voor het eerst bij een patiënt van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis een S- ICD (onderhuidse defibrillator) geïmplanteerd. De succesvolle operatie vond onlangs plaats op de locatie TweeSteden Tilburg.

Anders dan bij een gewone ICD hoeft een S- ICD geen draden in het hart te hebben om te kunnen functioneren. Hierdoor blijven het hart en de bloedvaten onaangetast en worden mogelijke complicaties zoals bijvoorbeeld draadbreuk of infecties in de bloedbaan vermeden. Dr. Muntinga: "De nieuwe S- ICD techniek is met name geschikt voor patiënten waarbij een genetische hartziekte is vastgesteld. Bij deze mensen kan een S- ICD een plotse hartstilstand voorkomen."

Cardioloog dr. Muntinga toont de S-ICD die hij voor het eerst bij een patiënt heeft geïmplanteerd.

Elektrische puls

De S- ICD wordt onder de linker oksel geïmplanteerd, waarbij een elektrode net onder de huid op het borstbeen wordt geplaatst. Als de S- ICD een gevaarlijk hoog hartritme registreert, stuurt het een elektrische puls naar het hart om het normale ritme te herstellen. "De S- ICD heeft als voordeel dat het apparaatje relatief gemakkelijk ingebracht of verwijderd kan worden", zegt Muntinga. "Maar de patiënt moet wel over een stevig postuur beschikken om de S- ICD goed te kunnen plaatsen."

Beperkt aantal ziekenhuizen

De S- ICD techniek is enkele jaren geleden ontwikkeld en wordt nu in een beperkt aantal ziekenhuizen aangeboden. Dr. Muntinga werd bij zijn eerste S- ICD operatie geassisteerd door dr. Bracke van het Catharina Ziekenhuis. "We hebben de S- ICD geïmplanteerd bij een 53-jarige man, die zelf om deze ingreep had gevraagd. Samen met mijn directe collega's, de ICD-cardiologen Widdershoven, Pronk en Van der Kley gaan we nu bekijken hoe we de S- ICD techniek een plek kunnen geven in ons zorgaanbod. Jaarlijks komen ongeveer 5 à 6 patiënten in Tilburg in aanmerking voor een S- ICD."

Uitkomst

Ook pacemaker/ ICD  technicus Anne-Marie Verschure van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis is enthousiast over de nieuwe S- ICD techniek. "Het apparaatjekan een uitkomst zijn voor mensen die bijvoorbeeld door een erfelijke afwijking een verhoogd risico hebben op een hartstilstand. Het grote voordeel van de S- ICD is dat het hart en alles daaromheen intact blijft. Bij een gewone ICD worden met behulp van röntgenstraling elektrische draden via een ader en de hartklep in het hart aangebracht. Die draden kunnen breken. De S- ICD heeft dit nadeel niet. Bovendien geeft de S- ICD minder onterechte elektrische pulsen af." De patiënt kan in de meeste gevallen zelf kiezen welk type systeem hij geïmplanteerd wil hebben. De keuze wordt in samenspraak met de arts gemaakt.