Samen op weg naar een gelukkig gewicht

1 juli 2015

Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis informeert obese patiënt met tijdschrift Maatje!

Het aantal mensen met obesitas in Nederland groeit nog altijd. Het is een ziekte die niet zomaar te verhelpen is. Het Obesitas Centrum van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis helpt deze patiënten met ernstig overgewicht en wil het negatieve taboe rond zwaarlijvigheid doorbreken. Daarom is op 30 juni het nieuwe tijdschrift Maatje! gelanceerd door het ziekenhuis.
 Tijdschrift Maatje!
Het Obesitas Centrum werkt met het Maatjes concept. Dit betekent dat patiënten – na een uitgebreide screening – meerdere jaren intensief worden begeleid door diëtisten, psychologen, chirurgen, internisten, fysiotherapeuten en verpleegkundig specialisten. Deze professionele maatjes staan dicht bij de patiënt. Ook worden mensen in de omgeving van een patiënt zo veel mogelijk gestimuleerd om een maatje te zijn. De patiënt moet het uiteindelijk zelf doen, maar kan daar wel alle steun bij gebruiken. Op deze wijze worden betere resultaten op de langere termijn bereikt.

Ervaringsverhalen

De eenmalige uitgave Maatje! staat vol met ervaringsverhalen van patiënten die vertellen wat voor effect een operatie op hun leven heeft gehad. Ook staat er veel informatie over obesitas in en kom je te weten wat voor soort operaties worden uitgevoerd in het Obesitas Centrum en hoe een operatiedag eruit ziet. Doel van het tijdschrift is bewustwording rond obesitas en overgewicht te vergroten en de drempel voor een ingreep te verlagen. Barbara Langenhoff, chirurg bij het Obesitas Centrum: “We beseffen dat het voor mensen enorm spannend is om naar het Obesitas Centrum te komen. Met Maatje! hopen we de stap naar een gezondere levensstijl iets makkelijker te maken.”

Patiënten, familieleden en medewerkers bladeren het nieuwe magazine Maatje! door.
Veel mensen weten niet dat ze obesitas hebben en komen er via een andere aandoening achter. Als je tussen de 18 en 65 jaar oud bent en een Body Mass Index (BMI) van meer dan 40 hebt of een BMI tussen de 35 en 40 in combinatie met comorbiditeit (bijvoorbeeld diabetes, hypertensie, OSAS of artrose), kun je in aanmerking komen voor een operatie om van je obesitas af te komen.

Gevaren

Het Obesitas Centrum hoopt met het tijdschrift mensen alert te maken op de gevaren van obesitas. Daarnaast hoopt het Centrum dat mensen zonder deze ziekte, na het lezen van het tijdschrift, meer begrip kunnen opbrengen voor mensen die wel met deze aandoening kampen. Het Obesitas Centrum van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis werkt momenteel ook aan een documentaire over een obese patiënt en een speciale obesitas-app, die de patiënt kan helpen bij het starten van een ander leven.
Het tijdschrift Maatje! wordt in een oplage van 2.500 verspreid bij alle huisartsen in Tilburg, Breda, ’s-Hertogenbosch en omstreken.

Chirurg Barbara Langenhoff (r.) overhandigt het eerste exemplaar van Maatje! aan patiënt mevrouw Maas.