Patiënten én verpleegkundigen blij met vrijwilligers

16 juli 2015

Op steeds meer verpleegafdelingen op locatie St. Elisabeth zijn sinds de verbouwing en renovatie van de huiskamers vrijwilligers van de Unie Van Vrijwilligers (UVV) actief. Ze maken een praatje met patiënten, drinken een kopje koffie of doen een spelletje. Zo ook op afdeling B1, Traumatologie.

Op een van de kamers is vrijwilliger Willy van Helmond druk in gesprek met meneer Van der Steen. Hij is blij, want hij mag bijna weg uit het ziekenhuis. Er is namelijk een plekje vrijgekomen in een verpleeghuis. Al ruim een maand ligt meneer Van der Steen op afdeling B1. Hij was aan het fietsen toen een auto hem schepte. Gevolg: vier gebroken ribben, twee gebroken rugwervels, één gebroken uitsteeksel van een nekwervel, een klaplong en bloed onder het schedeldak.

Vrijwilliger Willy van Helmond (r.) maakt een praatje met patiënt Van der Steen.

“Fijn dat hier vrijwilligers aan het werk zijn”, vertelt Van der Steen. “Ik ben zelf elf jaar vrijwilliger geweest en weet dus hoe belangrijk hun werk is.” Hij vindt het met name fijn dat de vrijwilligers hem helpen met eten. Zelf kan hij dat niet meer zo goed en de verpleegkundigen hebben hier te weinig tijd voor.

Individuele behoefte

Verpleegkundige Manon Gerrits geeft aan dat ze het project zelf niet zozeer als huiskamer project ziet: “Buiten het eetmoment om doen we bij ons nauwelijks iets in de huiskamer. We spelen in op de individuele behoefte van de patiënt. De verpleegkundigen checken van te voren of er behoefte is aan een gesprek/spelletje/wandeling/andere activiteit met een vrijwilliger. Uit de praktijk blijkt dat de vrijwilligers vooral op de kamers langsgaan en nauwelijks in de huiskamer komen.”

Aanvulling

Er zijn iedere doordeweekse dag tussen 10.30 en 13.30 uur twee vrijwilligers actief in de huiskamer van B1. Het merendeel zijn nieuwe vrijwilligers die gereageerd hebben op de vacature van de UVV. “Ze zijn voor ons echt een aanvulling”, vertelt Gerrits. “We hebben steeds minder tijd om met de patiënt activiteiten te doen, zoals een spelletje of voorlezen. Door samen te werken met de vrijwilligers kunnen we ze toch iets aanbieden dat ze een beetje uit de ziekenhuissfeer haalt.”

Vrijwilligers zijn onder meer ook actief op de verpleegafdelingen Orthopedie, Neurologie, Urologie & Gynaecologie en Oncologie (locatie TweeSteden).