Onderzoekster wint prijs voor reuma-onderzoek

25 juni 2015

Angst, depressieve klachten of het gevoel dat het leven niet zinvol is. Uit een studie van Universiteit Twente (UT) blijkt dat een derde van de reumapatiënten niet goed kan leven met de aandoening. UT-onderzoeker Roos Arends ontwikkelde een programma voor patiënten om toch met hun aandoening om te gaan.

Arends ontving onlangs een prijs voor haar onderzoek op het Europese reumacongres EULAR in Rome: de Abstract Award in de categorie Health Professionals in Rheumatology.

Oefeningen

Arends ontwikkelde het psycho-educatieve programma Doelbewust!, dat bestaat uit oefeningen voor reumapatiënten in de verschillende strategieën. Getrainde reuma verpleegkundigen leiden het programma. Zo leert een doorzetter bijvoorbeeld wanneer het tijd is om op te geven, het doel naar beneden bij te stellen of er een ander doel voor in de plaats te zoeken.

Elisabeth-TweeSteden

Het programma wordt toegepast bij patiëntengroepen in vier ziekenhuizen, namelijk, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (locatie St. Elisabeth), Medisch Spectrum Twente, Beatrix Winterswijk en Gelderse Vallei Ede. Patiënten reageren enthousiast op het programma van Arends.

Het onderzoek van Arends valt onder de vakgroep Psychologie, Gezondheid en Technologie van onderzoeksinstituut IGS  van de Universiteit Twente.