Dottercentrum ETZ sluit zich aan bij Meetbaar Beter

1 juni 2015

Het dottercentrum van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis heeft zich aangesloten bij Meetbaar Beter. Via deze stichting worden resultaten van behandelingen openbaar gemaakt, om zo transparantie en de kwaliteit van zorg te verbeteren.

Veertien van de zestien hartcentra van Nederland zijn aangesloten bij Meetbaar Beter. Sinds kort ook vijf dottercentra van ziekenhuizen zonder cardiochirurgie on-site, waaronder dus het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. De dotterbehandelingen vinden plaats op de locatie TweeSteden Tilburg.

Interventiecardioloog Mark Winkens: “Deelname aan Meetbaar Beter ondersteunt ons in belangrijke mate bij de wens om op kwaliteit en uitkomsten ons dagelijks klinisch werk te sturen. De heldere en uniforme uitkomstindicatoren, opgesteld en gedragen door artsen, zien wij als baanbrekend.”

Resultaten

In totaal nemen nu negentien van de dertig Nederlandse ziekenhuizen die interventies aan het hart mogen uitvoeren deel aan Meetbaar Weten. Deze centra hebben dit jaar gezamenlijk 90 procent van de resultaten openbaar gemaakt van patiënten die op het gebied van boezemfibrilleren, coronairlijden en/of aortakleplijden operatief (openhartoperatie) of via een katheter behandeld zijn.

Jaar van de transparantie

Inzicht in de resultaten biedt medisch specialisten de mogelijkheid om hun eigen handelen waar mogelijk te verbeteren. Bovendien krijgen ook zorgverzekeraars, de Inspectie voor de Gezondheidsdienst en andere belanghebbenden inzicht in de resultaten van behandelingen. Minister Schippers (Volksgezondheid) verklaarde 2015 al tot het jaar van de transparantie in de zorg. “Inzicht in de kwaliteit van de zorg helpt niet alleen de patiënt, maar is ook de sleutel tot betere en betaalbare zorg.” Kijk voor meer informatie op www.meetbaarbeter.com.