Tussenstand onderzoek naar injectienaalden

2 april 2015

Niet gebruikt in Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis

Het landelijk onderzoek naar mogelijke problemen met injectienaalden van Terumo is in volle gang. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoekt de naalden in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Voor patiënten is het goed om te weten dat het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis deze naalden NIET gebruikt. Ze worden niet door ons ziekenhuis ingekocht en liggen hier dus ook niet op voorraad.

Het RIVM heeft inmiddels een grote hoeveelheid naalden ontvangen uit de fabriek van Terumo in België, van de tussenhandel, uit Nederlandse ziekenhuizen en naalden die gebruikt worden voor het Rijksvaccinatieprogramma. Ook naalden van andere fabrikanten worden onderzocht. Verder maken informatie van de klokkenluider en inspectiebezoeken aan de fabriek van Terumo deel uit van het onderzoek. Bij die inspectiebezoeken werken de Belgische inspectie, de IGZ en de Duitse autoriteiten samen.

Het onderzoek van het RIVM zal nog enkele weken duren. Als uit het onderzoek blijkt dat er een risico is voor de patiëntveiligheid, dan neemt de inspectie direct passende maatregelen.