Nazorgspreekuur te vroeg geboren baby’s

23 maart 2015

Extra aandacht voor ontwikkeling, groei en voeding zuigelingen

De zorg voor een te vroeg geboren kind roept bij veel ouders vragen en onzekerheden op. De afdeling Moeder en Kind van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg is daarom gestart met een nazorgspreekuur. Neonatologieverpleegkundige Frank Dikmans: "Ouders hebben behoefte aan feedback en het luchten van hun hart. Ons initiatief slaat daarom goed aan."
 
Afgelopen september startte de afdeling MoederHet team van het nazorgspreekuur (vlnr): Frank Dikmans, Jeanne Ockeloen en Monique Hamers. Zittend: Annika Looijkens en Anouk Schepens, fysiotherapeute. en Kind een verpleegkundig nazorgspreekuur op locatie ETZ TweeSteden. "Te vroeg geboren baby's liggen langdurig op onze afdeling. Terwijl in de meeste gevallen andere kersverse ouders thuis hun kindje kunnen leren kennen, moeten deze ouders vertrouwd raken met de zorg voor een baby die vaak in een couveuse ligt. Gaandeweg worden beide ouders zekerder in de verzorging van hun kind. Eenmaal thuis beginnen ze weer opnieuw, zonder de continu aanwezige medische begeleiding. Dat is voor ouders best lastig. Daarom bieden wij twee weken na het ontslag uit het ziekenhuis een nazorgspreekuur aan."

Tijd voor feedback

Het spreekuur is bedoeld voor ouders waarvan de baby geboren is na maximaal 35 weken zwangerschap of voor baby's die minder dan twee kilo wogen. Ouders zijn blij dat het ziekenhuis dit aanbiedt. "Het spreekuur loopt goed en ouders zijn er tevreden over. Ze hebben behoefte aan feedback en bij de afspraak met de kinderarts is daar geen tijd voor."

Controle

Kinderen kwamen voorheen alleen op controle bij de kinderarts. Neonatologie-verpleegkundige Annika Looijkens: "Ouders kwamen tijdens zo'n controle vaak terug op dingen die waren gebeurd op de afdeling. De arts kan dan eigenlijk geen antwoord geven. Wij, als verpleegkundigen, kunnen dat wel. Wij kennen de ouders én het kind. Wij anticiperen dus makkelijker op de niet-medische vragen van ouders." Verpleegkundige Dikmans: "Ouders zijn vaak bezorgd. Hun kind is te vroeg geboren en komt soms van de intensive care af. Het nazorgspreekuur zorgt voor een stukje verwerking en dient als uitlaatklep." Maar ouders zijn ook ongerust over hoe het kindje zich motorisch ontwikkelt. Daarom bezoekt het kind tot 24 maanden een aantal keer de fysiotherapeut. Zij kijkt of het kind zich conform de leeftijd ontwikkelt en er geen achterstand ontstaat.

Uitbreiden

Het nazorgspreekuur draait iedere woensdagmiddag met vier verpleegkundigen en een fysiotherapeut. Tijdens het spreekuur is er plaats voor drie kinderen. "Het loopt goed en daar zijn we trots op. We kijken nu naar mogelijkheden om uit te breiden," besluit Dikmans.