Mini-benkske voor ‘bedrijf van de maand’ Livive

5 februari 2015

Wethouder Erik de Ridder bezoekt Centrum voor Verloskunde

Livive, Centrum voor Verloskunde in het gefuseerde Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, kreeg woensdag 4 februari de Social Sofa uitgereikt van wethouder Erik de Ridder. Het kenmerkende Tilburgse miniatuurbenkske is onderdeel van de eretitel ‘bedrijf van de maand’. “Bij Livive staan de ouder en het kind centraal”, aldus De Ridder. “Vergeleken met de tijd dat ik zelf vader werd een aantal jaren geleden, is dat een wereld van verschil.”

 “Livive is een vooruitstrevende organisatie die door intensieve samenwerking tussen alle betrokken zorgverleners tot nieuwe mogelijkheden komt”, aldus Marieke van Kempen van de gemeente Tilburg. Zij is een van de personen binnen de gemeente die bepaalt welke organisaties in aanmerking komen voor de titel ‘bedrijf van de maand’. Volgens Van Kempen heeft Livive duidelijk en kritisch bekeken hoe ze de zorgverlening aan zwangere vrouwen verder kan verbeteren, onder meer door de zwangere vrouw centraal te stellen en daar alle zorg op af te stemmen.
Wethouder Erik de Ridder luistert naar de ervaringsverhalen van moeder Liselot van Berkel en teamleider Renate van Erven.

 

Zorgpad

 

Een voorbeeld van de verbeterde zorgverlening is het zorgpad, een dossier waar alle controles, bloedonderzoeken en echo’s persoonlijk in worden bijgehouden vanuit één systeem. Daarnaast staan alle afspraken met de gynaecoloog en verloskundige erin vermeld. Wilma Steurs, verloskundige en manager bij Livive, licht dat verder toe: “De vrouw in verwachting heeft, tot waar dit verantwoord is, zelf de regie over het zorgpad. Zij bekijkt per controle met de verloskundige of gynaecoloog dit zorgpad en neemt het mee naar huis na elke afspraak.”

Hartfilmpjes

Na een korte presentatie over Livive krijgt wethouder Erik de Ridder een rondleiding over de verschillende afdelingen, zoals het Kraamhotel, waar zwangere vrouwen in een huiselijke sfeer kunnen bevallen. In de huiskamer zitten opa’s en oma’s al aan de beschuitjes. Even verderop legt een verpleegkundige de hartfilmpjes uit, geprojecteerd op een groot scherm aan de muur waar de weeën van de vrouwen en de conditie van de baby gemonitord worden. De Ridder luistert geïnteresseerd mee: “En wanneer gaan deze vrouwen nu bevallen?” 

Het miniatuurbenkse heeft een prominent plekje gekregen op de balie van Livive.

‘Ik voel me thuis’

Op de Kraamafdeling maakt De Ridder kennis met trotse moeder Liselot van Berkel en haar pasgeboren zoon Siem. “Ik ervaar de zorg als heel prettig, vooral omdat medewerkers me allemaal kennen”, zegt Liselot tegen de wethouder, die aandachtig knikt. “Dat zorgt ervoor dat ik me thuis voel. In Livive vind ik zorg en rust en daardoor kan ik genieten van mijn kind.”

Livive

Binnen Livive werken verloskundigen en gynaecologen vanaf het begin intensief samen. Ze beoordelen samen met de zwangere vrouwen hoe de zorg rond hun zwangerschap zo veilig mogelijk begeleid kan worden. Hierdoor zijn ingewikkelde overdrachten en dubbele afspraken niet meer nodig. De wens van de zwangere vrouw staat bij Livive voorop, maar gelijktijdig worden de eventuele risico’s voor de zwangerschap voortdurend bewaakt.
Zie: www.livive.nl.