Kwaliteitsvenster: openheid voor patiënten

12 februari 2015

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis is transparant over de kwaliteit van zorg. Daarom maken wij gebruik van het Kwaliteitsvenster, waardoor patiënten in één oogopslag zicht hebben op de ziekenhuisbrede kwaliteit van zorg. Vanaf vandaag doen ook alle academische ziekenhuizen mee met het Kwaliteitsvenster.

Sinds mei 2014 kunnen patiënten van algemene ziekenhuizen in heel Nederland op dezelfde manier informatie over bijvoorbeeld risicovolle operaties, infecties, sterftecijfers en patiëntervaringen opvragen. Vanaf de aftrap tot nu zijn de vensters maar liefst 160.000 keer bekeken. De hoge bezoekcijfers zijn een mooie prestatie. Het geeft aan dat het voldoet aan de behoefte dat patiënten heel snel op een aantal hoofdlijnen de kwaliteit van het ziekenhuis willen zien.

Infecties

Het Kwaliteitsvenster bestaat uit '10 online kaarten'. Op elke kaart staat een onderwerp. Als de patiënt bijvoorbeeld op de kaart ‘ infecties' klikt, verschijnt de prestatie van het ziekenhuis op het gebied van infectiepreventie. Nog belangrijker is dat de patiënt ook informatie krijgt over de betekenis van de kwaliteitsinformatie en de context ervan. Hoe scoort het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis bijvoorbeeld ten opzichte van het landelijk gemiddelde of ten opzichte van vorig jaar?

Toekomst

Er zijn plannen om kwaliteitsinformatie per aandoening of specialisme te ontwikkelen, met een focus op uitkomstindicatoren. Daarmee krijgt de patiënt meer inzicht in de kwaliteit van zorg die voor zijn aandoening of ziekte nodig is.

  • Klik op de link voor het kwaliteitsvenster van het Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis, locatie Elisabeth.
  • Klik op de link voor het kwaliteitsvenster van het Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis, locatie TweeSteden.


Bekijk ook: