Team Oogheelkunde trots op Lean Award

23 januari 2015

De polikliniek Oogheelkunde van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis was onlangs finalist bij de Nationale Lean Award-verkiezing. Deze mooie prestatie is beloond met een fraaie plaquette, die een plekje heeft gekregen op de Galerij-wand in de hoofdgang van de locatie St. Elisabeth.

Al jaren is de afdeling Oogheelkunde op de locatie St. Elisabeth intensief bezig om de zorg voor patiënten voortdurend te verbeteren. Zo is onder meer het proces rondom staaroperaties stapje voor stapje in beeld gebracht, met als uitkomst datveel overbodige handelingen zijn geschrapt. De verbeteringen zijn door inzet van het gehele team bereikt.

Nu worden alle onderzoeken en afspraken voor de operaties van beide ogen tijdens het eerste polibezoek ingepland waardoor het gehele traject direct duidelijk is. De doorlooptijd van het hele proces is verkort zodat er minder tijd tussen de operaties van beide ogen zit. Hierdoor hebben patiënten minder lang last van het verschil in zicht tussen beide ogen. Daarnaast is het druppelbeleidvereenvoudigd waardoor patiënten minder op en neer moeten naar de apotheek. Verder hoeven patiënten minder vaak naar het ziekenhuis te komen omdat er meer telefonisch kan.

Hoofd Oogheelkunde Bonnie Jansens en coördinator Mieke Heesters hebben een mooi plekje gevonden voor de Lean Award op de wand met onderscheidingen.

Tevredenheid                            

Lean betekent continu verbeteren. “Binnen het nieuwe proces zijn we nog steeds bezig met verbeteringen”, vertelt hoofd Oogheelkunde Bonnie Jansens. “We willen bijvoorbeeld de vragenlijst die patiënten thuis moeten invullen digitaal maken. Dat scheelt de patiënt thuis veel werk. Daarnaast willen we het oogdruppelen nog verder vereenvoudigen. De patiënten moesten thuis vóór de operatie het te opereren oog al druppelen. Dit doen we nu in het ziekenhuis als ze zich melden voor de operatie. Dit scheelt de patiënt veel stress en moeite, én de patiënt hoeft zelf geen druppels te halen. Dit alles zorgt voor nog grotere tevredenheid bij onze patiënten.”