Wereldkankerdag 2021


Van: 4 februari 2021 - 00:00
Tot: 4 februari 2021 - 00:00

Op donderdag 4 februari vind de Wereldkankerdag plaats. Het ETZ besteedt online aandacht aan deze dag.

In dit gedeelte bevindt zich een video. Die is niet zichtbaar omdat de cookies (nog) niet zijn geaccepteerd. Bekijk ons cookiebeleid.

Over Wereldkankerdaglogo wereldkankerdag

Ieder jaar wordt op 4 februari wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker. Deze dag is officieel gemarkeerd om het bewustzijn rondom kanker te vergroten en om preventie, detectie en behandelingen aan te moedigen, maar ook om het belang van een goede kwaliteit van leven voor mensen met kanker - én voor hun naasten of nabestaanden - te onderstrepen. 

In Nederland spannen vele organisaties zich in om mensen met kanker en hun naasten de zorg, begeleiding en ondersteuning te bieden waaraan zij behoefte hebben. Rond Wereldkankerdag brengen zij dit aanbod onder de aandacht.

www.wereldkankerdag.nl

Thema 2021

Het thema van Wereldkankerdag dit jaar is ‘Kanker in coronatijd’. Kankerpatiënten hebben een zwaar jaar achter de rug, met veel onzekerheid over de voortgang van behandeling, angst voor besmetting en eenzaamheid door isolatie. Honderden organisaties als regionale oncologienetwerken, ziekenhuizen, IPSO-inloophuizen, gezondheidscentra en andere organisaties openen digitaal hun deuren. Zo kun je informatieve webinars volgen, digitale knuffels geven aan mensen die dat nodig hebben en er is een podcast over huidkanker. Op deze manier steunen ze iedereen die kanker heeft, of met de ziekte te maken krijgt.

Online hyacintenverkoop voor aya zorgnetwerk

In Nederland krijgen jaarlijks circa 2.700 patiënten tussen de 18 en 35 jaar de diagnose kanker. Ieder jaar overlijdt 20 procent van hen. In de bloei van hun leven worden zij geconfronteerd met ingrijpende veranderingen op lichamelijk, emotioneel, sociaal en maatschappelijk gebied. Denk aan verlies van vruchtbaarheid, onderbreken van studie, (blijvende) arbeidsbeperkingen en angst voor terugkeer van ziekte. Deze jonge mensen hebben unieke medische en psychosociale kenmerken. Het AYA Zorgnetwerk staat klaar voor deze groep patiënten.

Koop je bosje via Bloomgift.nl

Traditiegetrouw organiseert het netwerk elk jaar de hyacintenactie met bloemenverkoop, ook met vrijwilligers van het ETZ. Helaas kan de verkoop dit jaar vanwege corona niet in de ziekenhuizen plaatsvinden. Maar… Wel online! Koop daarom je bosje hyacinten op www.bloomgift.nl/aya (van 25 januari tot 25 februari). Bij elk besteld bloemetje gaat 2 euro naar het goede doel. Van de opbrengst worden zorgverleners opgeleid om deze leeftijdsspecifieke zorg nog beter te kunnen verlenen en kan meer onderzoek gedaan worden naar kanker bij deze jonge mensen.

Koop ook een bosje hyacinten voor het goede doel

 

Koop het boek 'De maaltijd wordt weer een feestje'

Een veel voorkomende klacht bij chemotherapie is smaakverandering; de eetbeleving wordt heel anders. Eten is opeens niet meer vanzelfsprekend, regelmatig zelfs een obsessie. Daarom organiseert het ETZ kookcafés voor patiënten met kanker en hun naasten.

Informatie over het kookcafé en een 40-tal recepten zijn gebundeld in een boek. Het boekje is voor 10 euro te koop in de Inloopruimte Oncologie, route 9, ETZ Elisabeth of via de website www.ETZ.nl/kookboek.  De opbrengst komt ten goede aan het kookcafé.

Campagne 'kanker wacht niet'

Met deze campagne roepen diverse patiëntenorganisaties op om bij klachten of zorgen vooral contact met de (huis)arts te blijven opnemen. Een belangrijke boodschap, want sinds het begin van de coronacrisis zijn veel diagnoses (te) laat gesteld omdat mensen de zorg mijden uit angst voor besmetting of omdat zij denken dat de arts geen tijd heeft. Kijk voor meer info op www.kankerwachtniet.nl.