Wereld IBD dag


Van: 19 mei 2021 - 00:00
Tot: 19 mei 2021 - 00:00

Op woensdag 19 mei is het Wereld IBD dag. IBD staat voor Inflammatory Bowel Disease. Samen met patiënten en artsen vraagt het ETZ deze dag aandacht voor de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.
 
Het ETZ wil deze ziekten bespreekbaar maken en zich inzetten voor de 5 miljoen mensen die wereldwijd leven met IBD.

IBD is een verzamelnaam voor chronische ontstekingsziekten van de darm, waarvan de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa de meest voorkomende vormen zijn.  

Auto-immuun

IBD is een auto-immuunziekte. Dit betekent dat het afweersysteem een overdreven sterke reactie ontwikkelt. Hierdoor kunnen ontstekingen ontstaan. Bij de ziekte van Crohn kan dit in het volledige spijsverteringsstelsel gebeuren. Bij colitis ulcerosa bevindt de ontsteking zich meestal in het slijmvlies, de meest oppervlakkige laag van de dikke darm.

Genezing niet mogelijk

Deze ziekten hebben een enorme impact op het dagelijks leven. Sporten, studeren of een drukke baan zijn lang niet altijd vanzelfsprekend. Mensen met IBD hebben vaak buikpijn, diarree, gewichtsverlies, koorts en/of extreme vermoeidheid.

Omdat de ziekte meestal ontdekt wordt bij mensen tussen de 15 en 30 jaar, worden patiënten vaak van jongs af aan met de ziekte geconfronteerd. De symptomen van deze ziekten zijn vaak goed te behandelen, maar genezing is nog niet mogelijk. Patiënten hebben dus hun leven lang te maken met IBD.

Aandacht vragen

Het ETZ blijft daarom aandacht vragen voor deze aandoeningen. Dagelijks zetten zorgverleners zich in om het leven voor IBD-patiënten gemakkelijker te maken. Dit doen we door te blijven zoeken naar innovatieve therapieën om IBD de baas te worden.

Daarnaast vinden we het belangrijk om patiënten te ondersteunen. Want hoewel IBD aan de buitenkant meestal onzichtbaar is, kan IBD een grote impact hebben op het dagelijks leven van patiënten.

Meer informatie