Wereld Glaucoom Week - geannuleerd


Van: 8 maart 2020 - 00:00
Tot: 14 maart 2020 - 00:00

Alle activiteiten rondom de Glaucoom Week in maart zijn geannuleerd. Omdat het in het ziekenhuis extra druk is door het coronavirus, willen we onze tijd en aandacht besteden aan directe patiëntenzorg. De fototentoonstelling komt niet naar het ziekenhuis en de oogdrukmeting en druppelinstructie worden geannuleerd. Ook de informatiemiddag op 11 maart gaat niet door. We doen ons best om de Glaucoom Week op een later moment te organiseren. 

________________________________________________________________________________________________________

Het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) doet mee aan de Wereld Glaucoom Week (8 tot 14 maart 2020). De Wereld Glaucoom Week is een internationaal initiatief van oogartsen en patiëntenverenigingen over de gehele wereld om aandacht te vragen voor de oogziekte glaucoom, een ziekte die de oogzenuw beschadigt.

Tijdens de week worden diverse activiteiten gehouden. “Glaucoom is een chronische ziekte, omdat je vaak niet weet dat je glaucoom hebt”, zegt Nicole Bemelmans, oogarts. “Het is een sluipende dief van je gezichtsvermogen die je niet zijn gang moet laten gaan, maar vroeg moet betrappen en uit alle macht moet tegenwerken om blindheid te voorkomen.”

De oogarts voert een oogheelkundig onderzoek uit bij de patiënt.

Informatiemiddag over glaucoom (woensdag 11 maart)

Wat is glaucoom nu precies? Dat legt de oogarts uit tijdens de informatiemiddag van 13.30 tot 16.15 uur in het ETZ Elisabeth (Hilvarenbeekseweg 60, Tilburg). Daarnaast licht een medewerker van Visio toe over wat dit expertisecentrum kan betekenen voor mensen met glaucoom en slechtziendheid. Tot slot komen er meerdere ervaringsdeskundigen aan het woord die vertellen hoe het is om te leven met glaucoom. Aanmelden kan tot 4 maart via het e-mailadres: glaucoom@etz.nl.

informatiekraam

Kom alles te weten over glaucoom. De medewerkers van de Oogvereniging en expertisecentrum Visio beantwoorden al je vragen. Je vindt de kraam in de centrale hal van ETZ Elisabeth (Hilvarenbeekseweg 60, Tilburg).

  • Dinsdag 10 maart 9.30 tot 12.00 uur en 14.00 tot 16.30 uur
  • Woensdag 11 maart 9.30 tot 12.00 uur
  • Donderdag 12 maart 9.30 tot 12.00 uur

Fototentoonstelling

Bekijk de fototentoonstelling van de Oogvereniging over glaucoom, te vinden in de centrale hal van het ETZ Elisabeth.

Oogdrukmeting

Benieuwd of je zelf glaucoom hebt? Doe gratis een oogdrukmeting. Bij de polikliniek Oogheelkunde (route 28) kun je je oogdruk opmeten. Als je oogdruk te hoog is, maken we met jou een afspraak op de polikliniek Oogheelkunde om op een later moment een uitgebreider onderzoek te doen.

  • Dinsdag 10 maart 14.00 tot 16.30 uur          
  • Vrijdag 13 maart 9.30 tot 12.00 uur en 14.00 tot 16.00 uur

Druppelinstructie

Mensen met glaucoom moeten vaak hun leven lang blijven oogdruppelen. Dat is soms best een opgave. De afdeling Oogheelkunde biedt daarom tijdens de Wereld Glaucoom Week een druppelinstructie aan. Je krijgt uitleg over het oogdruppelen en waar je op kunt letten. De druppelinstructie vindt plaats vlakbij de poli op route 28.

  • Woensdag 11 maart 9.30 tot 12.00 uur
  • Donderdag 12 maart 14.00 tot 16.30 uur
  • Vrijdag 13 maart 9.30 tot 12.00 uur en 14.00 tot 16.00 uur

Wat is glaucoom?

Bij glaucoom raakt de oogzenuw langzaam beschadigd en neem het gezichtsveld af. Meestal komt dat door een te hoge oogdruk, waardoor je geleidelijk slechter gaat zien. Dit gaat vaak zo langzaam dat je pas doorhebt dat er iets mis is als de oogzenuw al erg beschadigd is. De ziekte kan niet worden genezen. Daarom is glaucoom een van de belangrijkste oorzaken van slechtziendheid en blindheid. De ziekte kan wel sterk worden afgeremd worden als deze tijdig wordt opgespoord en de verhoogde oogdruk wordt behandeld.