Leven met endometriose en pijn


Van: 20 juni 2019 - 19:00
Tot: 20 juni 2019 - 21:00

De Endometriose Stichting en het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg organiseren op donderdagavond 20 juni een informatiebijeenkomst over endometriose. Gynaecologen en een psycholoog vertellen meer over de oorzaak en behandeling van pijnklachten bij endometriose.

Wat is endometriose

Pijnklachten bij endometrioseEndometriose is een ziekte waarbij op-baarmoederslijmvlies-lijkend-weefsel buiten de baarmoederholte voorkomt. Dit kan leiden tot pijnlijke menstruaties in combinatie met darmklachten, blaasklachten, seksuele problemen en vermoeidheid. Deze aandoening kan de kwaliteit van leven drastisch verminderen. Ook kan de aandoening een enorme impact hebben op het leven van de vrouw en haar partner doordat de kans op een zwangerschap veel kleiner kan zijn. Er is nog geen genezing van deze ziekte mogelijk. Wel zijn er verschillende mogelijkheden om endometriose te behandelen. Het is een aandoening waarover meer open gesproken mag en moet worden. 

Informatiebijeenkomst

Gynaecologen Femke Wilms en Petra Janssen bespreken wat endometriose is, waarom het pijnklachten veroorzaakt en hoe je deze klachten kunt behandelen. Een psycholoog zal ingaan op hoe je bijvoorbeeld met mindfullness beter kan leren omgaan met chronische pijn. Uiteraard zijn er ook vrijwilligers/ervaringsdeskundigen van de Endometriose Stichting aanwezig en is er gelegenheid om vragen te stellen, in contact te komen met lotgenoten en ervaringen uit te wisselen.

Iedereen welkom

De informatieavond is bedoeld voor vrouwen met (vermoedelijk) endometriose. Maar endometriose heb je niet alleen en daarom zijn ook partners, moeders, vriendinnen en andere belangstellenden van harte welkom.

Aanmelden

Aanmelden kan via endometriose.nl/agenda. Als er behoefte is om van tevoren al een vraag in te brengen, dan deze graag bij de aanmelding vermelden.

Locatie en praktische informatie

De bijeenkomst vindt plaats op de 3e verdieping van vergadercentrum Hasseltveste aan de dr. Deelenlaan 9 in Tilburg. Vanaf 18.45 uur kunt u binnenlopen. De bijeenkomst duurt van 19.00 uur tot 21.00 uur. Voor donateurs van de Endometriose Stichting is de bijeenkomst gratis. Om dit soort bijeenkomsten ook in de toekomst te kunnen blijven organiseren, stellen wij het op prijs als niet donateurs een vrijwillige bijdrage geven van 4 euro per persoon.

Bezoekers kunnen tijdens de avond vragen stellen aan de gynaecologen dr. J. Smeenk en dr. P. Janssen. Zij geven uitleg over de klachten die endometriose veroorzaakt en over de mogelijke behandelingen. Aanvullende informatie wordt gegeven door de ervaringsdeskundigen Inge van den Heuvel en Leontine den Heijer-Blok van de Endometriose Stichting.