Veelgestelde vragen

Hieronder staan de meest voorkomende veelgestelde vragen (FAQ) over 'Samen beslissen'

Wat is 'Samen beslissen'?

‘Samen beslissen’ betekent dat u samen met uw arts beslist over welke zorg het beste bij u past. Uw arts geeft u informatie over de mogelijkheden. En wat de medische voor- en nadelen hiervan zijn. U bespreekt samen wat dit betekent voor uw eigen situatie en wat uw persoonlijke voorkeur is. Uiteindelijk beslist u samen wat het best bij u past. Uw wensen en situatie zijn dus bepalend voor de uiteindelijke beslissing.

Waarom 'Samen beslissen'?

De belangrijkste reden is dat patiënten graag samen willen beslissen met hun arts. Patiënten weten zelf welke zorg het best aansluit op hun wensen en situatie. Wat de beste beslissing is, kan per patiënt verschillen. Juist vanwege die verschillen is het zo belangrijk dat arts en patiënt met elkaar in gesprek gaan en samen beslissen.
Uit onderzoek blijkt bovendien dat patiënten tevredener zijn, dat er verstandige beslissingen worden genomen, en dat patiënten trouwer zijn aan hun behandeling als zij werden betrokken bij de beslissing. Behandelingen zijn daardoor efficiënter en onnodige zorgkosten kunnen zo voorkomen worden.

Wat maakt 'Samen beslissen' soms lastig?

'Samen beslissen' hoort bij een goede kwaliteit van zorg. Toch gebeurt het lang nog niet altijd. Want we zijn allemaal groot gebracht met de verwachting dat de dokter vertelt wat er met je gaat gebeuren. Nu weten we dat het net zo belangrijk is om uw wensen mee te nemen in de beslissing. Tijdsdruk en overvolle wachtkamers zorgen er soms nog voor dat er geen gesprek plaatsvindt over de voor- en nadelen van verschillende mogelijkheden.

Het kan ook gebeuren dat u overvallen wordt door de boodschap van uw arts: “U moet geopereerd worden.” Terwijl er vaak ook andere mogelijkheden zijn. Dit mogen geen redenen zijn die 'Samen beslissen' in de weg staan. De arts moet u goed informeren over alle mogelijkheden, zodat u een eigen beeld kunt vormen van alle voor-en nadelen van behandelingen.

Wat kan ik de arts vragen?

Geeft uw arts u niet meer dan die ene mogelijkheid? Of wilt u duidelijk maken dat u graag betrokken wilt worden bij de keuzes over uw zorg? Wij adviseren u om uw arts in elk geval de volgende drie vragen voor te leggen:

  1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
  2. Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
  3. Wat betekent dat in mijn situatie?

Meer informatie nodig?

Voor meer informatie zie www.3goedevragen.nl.