Gedeelde besluitvorming

Het consult wordt een dialoog

Gezamenlijke besluitvorming is hot in het ETZ. Zo maken bijvoorbeeld uroloog Paul Kil en mammachirurg Patricia Jansen gebruik van de Keuzehulp, een online hulpmiddel om patienten te informeren over hun aandoening en de mogelijke behandelingen ervan.

Uroloog Paul Kil:  “De arts en patiënt krijgen ieder een nieuwe rol in de spreekkamer. Door het gebruik van de Keuzehulp is de patiënt beter geïnformeerd, actiever en kritischer. De arts verandert daardoor van ‘beterweter’ in ‘raadgever’. Het consult wordt een dialoog, en de patiënt een persoon.”

Keuzehulpen

Inmiddels zijn drie Keuzehulpen gelanceerd: voor prostaatkanker, plasklachten bij goedaardige prostaatvergroting (BPH) en borstkanker. Het is de bedoeling dat meerdere specialismen in de toekomst met deze keuzehulpen gaan werken. Het ETZ loopt met deze ontwikkelingen landelijk voorop.

Salzburg Verklaring

Om aan te geven dat gedeelde besluitvorming het leidende principe is in het ETZ, heeft de Raad van Bestuur de Salzburg Verklaring ondertekend, waarmee patienten, zorgverleners, onderzoekers en beleidsmakers worden opgeroepen gedeelde besluitvorming toe te passen en te stimuleren.

Witte jas uit

Gedeelde besluitvorming bestaat uit drie belangrijke gesprekken:

  1. De arts bespreekt het feit dat de patiënt een keuze heeft;
  2. De arts legt uit wat de keuzemogelijkheden zijn;
  3. Patient en arts bespreken de keuze die uiteindelijk wordt gemaakt. 

Dit betekent dat de zorgverlener uit zijn traditionele rol moet stappen. De zorgverlener moet zijn witte jas uittrekken en naast de patiënt gaan zitten om samen uit te zoeken wat het beste past. En de ervaring leert dat als de patiënt achter zijn keuze staat, hij ook trouw is aan de behandeling.

Uitleggen

Samen met de patiënt kiezen betekent het uitleggen van alle mogelijkheden met de voor- en nadelen, luisteren naar de persoonlijke voorkeur van de patiënt en daarna samen een afweging maken. De Keuzehulp kan helpen bij het gesprek tussen patiënt en arts en het vinden van de best passende behandeling voor de patiënt.

Uitnodiging

Het gebruik van de Keuzehulp is een uitnodiging, geen opdracht. Als iemand niet zelf wil kiezen, is dat ook een keuze. Tijdens het consult leert de arts de patiënt kennen. De Keuzehulp is daarbij een goed hulpmiddel. Als de patiënt niet zelf wil beslissen, kan de arts na zo’n gesprek de best passende behandeling voorleggen. Ook dat is een vorm van gezamenlijke besluitvorming en afstemmen op de wensen en behoeften van de patiënt.

Nieuws

Doe de ziekenhuischeck
3 oktober 2018

Nieuwe website Ziekenhuischeck

Wilt u weten welke kwaliteit het ETZ levert? Of wilt u ziekenhuizen met elkaar vergelijken? Ga dan naar de nieuwe website Ziekenhuischeck.nl. U vindt daar de kwaliteitscijfers van alle ziekenhuizen.

Symposium Keuzehulp - Paul Kil, Anita Wydoodt, Patricia Jansen
6 april 2016

‘Het consult wordt een dialoog’

Keuzehulp staat centraal tijdens symposium over ‘Samen kiezen’. Tijdens het symposium nemen verschillende sprekers de microfoon om te pleiten voor het samen kiezen van arts en patiënt voor de…