Veelgestelde vragen over ETZ Rookvrij

Waarom wordt het ETZ rookvrij per 1 oktober 2022?
Als ziekenhuis zijn wij bezig met de gezondheid en een gezonde levensstijl van mensen. Roken past hier niet bij. Daarom geven wij graag het goede voorbeeld en is het ETZ vanaf 1 oktober rookvrij.

Hiermee zorgen we voor een gezondere toekomst. Want voor iedereen is een gezonde leefomgeving belangrijk. We streven daarom naar een wereld waarin onze kinderen rookvrij kunnen opgroeien; de Rookvrije Generatie.
 

Wat betekent ETZ Rookvrij?
Per 1 oktober 2022 zijn alle ETZ-terreinen rookvrij. Dit betekent dat patiënten, bezoekers en medewerkers vanaf die datum niet meer in de gebouwen en op de terreinen mogen roken.
 

Wat houdt een rookvrij terrein in?
Een rookvrij terrein houdt in dat op ons hele terrein, van alle ETZ locaties, niet meer gerookt wordt. Dus ook niet op de stoep of voor de ingangen van het gebouw. Iedereen moet onze gebouwen rookvrij kunnen betreden. De nog aanwezige rokersabri’s en andere rookplekken worden vóór 1 oktober weggehaald.
 

Geldt dit voor alle rookmiddelen, ook bijvoorbeeld e-sigaretten?
Ja, dit geldt voor alle rookmiddelen. Naast de al langer bestaande rookwaren zoals sigaretten, sigaren, pijpen en pruimtabak, geldt dit ook voor de nieuwere harm-reduction producten zoals e-sigaretten en de iQos.
 

Wat gebeurt er als ik toch rook op het terrein?
We maken als ETZ een afspraak met elkaar: wij zijn rookvrij! Het is best raar als je je niet aan afspraken houdt. Daarom mag iedereen er iets van zeggen als jij rookt op het terrein of in de gebouwen. Omdat wij ons kunnen voorstellen dat mensen dat lastig vinden, kunnen zij de afdeling Beveiliging vragen dit te doen. De beveiligers spreken je sowieso aan als ze jou zien roken.
 

Wil je stoppen met roken en wil je hier hulp bij?

Als je hulp wilt bij het stoppen met roken, kun je dit bespreken met je arts of verpleegkundige. Je kunt ook zelf contact opnemen met ZoHealthy Leefstijl & Preventie via stoppenmetroken@zohealthy.nl of 0162-247777.

Je hebt dan eerst een intakegesprek, waarin je de verschillende mogelijkheden voor begeleiding bespreekt. De kosten voor de begeleiding worden 1 keer per jaar door jouw zorgverzekering vergoed en je betaalt hiervoor geen eigen risico. Dit regelt Zo Healthy Leefstijl & Preventie voor je, je hoeft dit niet eerst zelf te betalen.
 

Overige vragen
Heb je nog andere vragen over ETZ Rookvrij, dan kun je terecht bij de projectgroep via rookvrij@etz.nl