Verwijzing noodzakelijk

Als je wilt dat je specialistische zorg wordt vergoed door je zorgverzekeraar heb je een verwijzing nodig. Heb je geen (geldige) verwijsbrief als je in het ziekenhuis komt? Dan moet je misschien de behandeling zelf betalen of word je pas behandeld als je de juiste verwijsbrief hebt. Je bent hiervoor zelf verantwoordelijk.

Meestal krijg je een verwijsbrief via de huisarts. Dit is een brief op papier of digitaal via ZorgDomein. Met dit portaal kunnen huisartsen patiënten elektronisch verwijzen naar het ETZ. Ook andere zorgverleners of specialisten kunnen verwijzer zijn, bijvoorbeeld je tandarts. Het is per zorgverzekeraar en polis verschillend wie als verwijzer wordt geaccepteerd. Een verwijsbrief is één jaar geldig, vanaf de datum van afgifte.

Verwijzing niet noodzakelijk

Soms is een verwijsbrief niet noodzakelijk:

  • spoedzorg op de Spoedeisende Hulp
  • vervolgafspraken bij dezelfde medisch specialist in het ETZ
  • verwijzing van een medisch specialist naar een andere specialist, al dan niet binnen het ziekenhuis
  • verwijzing vanuit een andere instelling naar een medisch specialist van het ETZ

Verwijsbrief vergeten?

Wanneer je geen verwijzing hebt óf hem bent vergeten, kan de afspraak vaak wel doorgaan. Wel is het belangrijk dat de verwijsbrief alsnog bij de polikliniek van het ETZ terechtkomt. De datum van het eerste ziekenhuisbezoek moet dan op de verwijsbrief staan. Geef de verwijzing binnen veertien dagen af of stuur de verwijsbrief naar de juiste polikliniek op. Wanneer er geen geldige verwijsbrief is kan het zijn dat je een rekening krijgt voor de ziekenhuiskosten.

Nieuwe verwijzing bij ander gezondheidsprobleem

Ben je al eerder in het ziekenhuis geweest, maar wil je nu geholpen worden voor een ander gezondheidsprobleem? Dan heb je een nieuwe verwijsbrief nodig.

Zonder verwijsbrief toch behandeld worden

Je kunt pas behandeld worden nadat je een geldige verwijsbrief hebt overhandigd. Wil je zonder geldige verwijsbrief toch behandeld worden? Vraag dan een prijsindicatie op. Voor de start van je behandeling betaal je al de totaal verwachte kosten. Afhankelijk van de uiteindelijk benodigde zorg, valt dit bedrag hoger of lager uit. Je krijgt zelf de factuur voor de gemaakte zorgkosten.

Folder Ziekenhuiszorg in 2021: wat betaal je?